През 2020 г., първата година на пандемията от КОВИД-19, в ЕС са изхвърлени около 127 килограма храна на човек от населението, отчита Евростат. Домакинствата са отговорни за 55 на сто от изхвърлената храна или 70 килограма на човек от населението. Останалите 45 на сто са отпадъци, генерирани по веригата за доставки.

16-ти октомври е Световен ден на прехраната

Справянето с хранителните отпадъци от потребителите продължава да е предизвикателство, както в ЕС, така и в световен план. Хранителните отпадъци на домакинствата са почти два пъти повече от изхвърлените от секторите за първично производство и производство на хранителни стоки и напитки (14 килограма и 23 килограма на човек от населението; 11 на сто и 18 на сто съответно). В тези сектори се прилагат стратегии за намаляване на хранителните отпадъци.

Цените на храните ще останат високи още дълго време, според експерти

Ресторантите и хранителните услуги са генерирали 12 килограма хранителни отпадъци на човек от населението (9 на сто), а търговията и дребно и други видове дистрибуция на хранителни стоки са секторът с най-малко хранителни отпадъци (9 килограма или 7 на сто), но влиянието на локдауните заради пандемията върху тях все още се анализира.

Над 17% са поскъпнали храните на едро от началото на годината

Допълнителни данни за отпaдъците са включени в инструмента за интерактивна визуализация на Евростат, който показва статистически данни, свързани с Европейската зелена сделка. Той представя общ преглед на 26 показатели, разделени в 3 основни теми: намаляване на климатичното влияние, защита на нашата планета и здравето и гарантиране на зелен и справедлив преход. Допълнителни статистически данни за отпадъците са достъпни в рамката на ЕС за мониторинг за кръговата икономика.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм