Изпратихме февруари доста по-топъл от обичайното и с много пролетни елементи. В района на София среднодневната температура бе 6,5 градуса, значително по-висока от обичайната, която е около градус над нулата.

Това е вторият февруарски месец, след февруари 2016 година, в който се измерва толкова висока среднодневна температура в района на София.

Вече сме първи март и можем да погледнем в перспектива до средата на месеца.

Какво показват средносрочните синоптични модели? 

В трите почивни дни - 2, 3 и 4 март, остава доста по-топло от обичайното и след преваляванията в петък срещу събота през нощта и отчасти в събота, нови валежи ще има от понеделник.

В понеделнки, 4 март, към страната ще се приближи средиземноморски циклон, чийто център се прогнозира да премине през Северна Гърция. Това ще влоши времето у нас, ще е облачно, ще започнат валежи от дъжд, по-обилни в южните планниски райони, но ще вали и на много места в страната. Процесът се очаква да започна в интервала понеделник следобед - вторник сутринта.

Температурите особено на запад и по високите западни полета ще се понижат и във вторник вече ще са до около 5 -7 градуса, включително и в района на София. В планините над 1500 метра се очакват валежи от сняг, които ще бдат по-обилни над южните планински райони. 

По-нестабилното време ще продължи и в сряда и особено в четвъртък, когато се очакват нови валежи от дъжд на много места в страната. Температурите обаче ще започнат да се повишават, като в края на седмицата, особено около 9 - 10 март ще доближат и надхвърлят 20 градуса. В този период и Балканите, и нашата страна, ще попаднат под влиянито на топли въздушни маси пренасящи са от района на Средиземно море, като вероятно по-топлото време ще продължи до около 14 - 15 март.

У нас се очертава отново по-топъл период, до средата на месеца,  дакото в Северна Европа ще остане студено и там са възможни и превалявания от сняг.

Според световните метеорологични центрове, февруари е поредния, девети месец, в който се твърди, че световната глобална температура бие рекорди.

В тази връзка е добре да погледнем данните. Според специализирания сайт за наблюдение и измерване на глобалната приземна температура, в момента тя е 14,4 градуса, с 0,4 градуса над приетата за средна приземна гобална температура от 14 градуса. Не виждаме особено затопляне, което да ни дава основание за тревога по отношение на климата.

От друга страна, независимо, че у нас тази зима бе изключително топла, както всички виждме, в Северния ледовит океан разпространението на зимния лед достигна третата най-висока стойност през последните 15 и повече години - 14 млн. 852 хиляди квадратни километра, към 28 февруари. Това показва, че няма пряка връзка между измерените по-високи приземни температури и равнището на зимното заледяване в Северния ледовит океан. Това подсказва само едно: климатичната система е сложна, тя е подложена на циклични промени, и няма никакво основание да се притесняваме, че климататът се променя в такава посока, че ще стане опасен за хората. Например, по-меките зими са само и единствено в полза на хората, по разбираеми причини.

Ел Ниньо, топлата фаза на Южната осцилация / по-топли повърхностни води в централната и източна част на екваториалния Тих океан/  бързо отстъпва и вероятно в следващите месеци ще преминем към фаза на Южната осцилация наричана Ла Ниня. Това ще промени разположението на центровете на ниско и високо налягане в Тихия океян, а оттам и на атмосферната циркулация на планентата за втората половина на тази година и за следващата зима.