Пренареждането на пренаредените, но разместени жълти павета в центъра на София ще започне, когато бъде довършен ремонтът на частта от ул. "Оборище" в района на храма "Александър Невски".

Това стана ясно от отговор на Столичната община на запитване на Mediapool. Преди повече от месец от местната власт обявиха, че ремонтът на ремонта ще започне през май. Това обаче така и не се случи.

Руски комици излъгаха Фандъкова, че говори с кмета на Варшава

Пренареждането на жълтите павета в отсечката на бул. "Цар Освободител" пред Народното събрание ще доведе до спиране на движението там. Затова от общината чакали първо да приключи обновяването на частта от ул. "Оборище" в района на "Александър Невски", за да има алтернативен маршрут за шофьорите.

Към момента срок за приключването на ремонта на обходното трасе няма. От общината обясниха, че до скоро там работели от "Топлофикация", а сега започвало поставянето на паветата. Заради дъждовете обаче не се знае колко време ще отнеме приключването на работата.

Фандъкова: Проблемът с липсата на бюджет за Столичната община е огромен

Пренареждането на разместените павета трябва да стане по нова технология, която експерти търсеха от миналата година. Тя вече била установена и се чака одобрението ѝ от Националния институт за недвижимото културно наследство.

Пренареждането на паветата по сравнително малка отсечка от централния софийски булевард (между ул. "15 ноември" и бул. "Васил Левски") приключи в края на септември миналата година. Още в първите дни от пускането на колите обаче паветата се разместиха, а процесът продължава и до днес. Сега на места те са напълно разместени, а фугите между тях зеят.

Част от улица „Оборище“ в София става пешеходна зона до края на лятото

От общината обясниха първоначално проблема с това, че в съседните участъци паветата не са пренаредени и това създава място за приплъзване на настилката при спирането на колите. Подобен дефект обаче се получи и при кръстовището с бул. "Васил Левски", който е асфалтиран и не би трябвало да има място за разместване на паветата.

Жълтите павета в центъра на София ще трябва пак да се пренареждат

Заради ремонтите в центъра на София, които обхващат не само зоната с жълтите павета, но и улица "Граф Игнатиев", започна разследване на Европейската прокуратура. То бе обявено в последния ден на март. Възможната корупция се изчислява на поне 3 милиона евро. Проверяват се договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм