ПП-ДБ не подкрепя обявеното от ГЕРБ коалиционно споразумение, защото то радикално променя приоритетите, набелязани преди 9 месеца, каза премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание. 

Предложението на ГЕРБ за подписване на коалиционно споразумение предвижда разделяне на министерствата, според електоралната тежест на подкрепящите партии.

Според министър-председателя обаче това предложение отклонява фокуса от реформите и го поставя върху разпределението на министерски кресла и борбата за постове. Денков коментира още, че правосъдието в държавата е превърнато в борса, а вместо да се борят с престъпността организирани групи с протекцията на политици са изпълнявали мокри поръчки.

„Това управление беше създадено с една ясна задача - да освободи властта, институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода. Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и затова си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдна реформа, които да върнат чувството за справедливост на хората и да подобрят средата за бизнеса и за инвеститорите в България“, заяви Денков. Той обясни, че последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото са показали на всички, че правосъдието в България е превърнато в борса. „Че вместо да се борят с престъпността, организирани групи с протекцията на политици са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите прокуратурата и антикорупционната комисия“, каза премиерът. И добави, че предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от ПП-ДБ преди 9 месеца. „Вместо да продължим  с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Заявявам ясно, че не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека да изпълним задачите така, както са поставени, и при условията, които договорихме с ГЕРБ преди 9 месеца. Едва, след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред“, каза още Николай Денков.

Темата със споразумението коментира и съпредседателят на ПП Кирил Петков: "Можем да говорим за коалиционно споразумение с ГЕРБ едва след като видим, че реформите в правосъдната система и регулаторите са се случили", каза той, като уточни, че няма да водят разговори за министри преди да се убедят, че набелязаните реформи ще се случат докрай.

"Сглобката, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите девет месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ реално са готови да свършат тази работа и да видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система, която работи, че имаме служби, които работят и са реформирани - тогава след 9 месеца можем да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не може да говорим въобще за коалиционни споразумения, защото нито хората, нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай", каза Петков.

Относно разследванията за Нотариуса и за Пепи Еврото той каза: "Нека да видим техния документ, обаче няма да влезем в коалиция и коалиция като коалиция няма да имаме такова нещо, докато не видим, че реформите са се случили. Да имаме Висш съдебен съвет, който да не може да му нетиснеш бутона enter. Означава да имаме главен прокурор, който хората му имат доверие. Вчера Никола Минчев каза ясно - нека Сарафов се оттегли, докато тези разследвания за Нотариуса и за Пепи Еврото текат. Готов ли е господин Борисов също политически да подкрепи това изявление, защото това са истинските промени". 

"Аз вярвам че в ГЕРБ има някакво желание да се случат тези неща. Искам обаче да видим, че те реално се случват. За министрите - няма да говорим за никакви министри, докато не видим, че ГЕРБ са готови с нас да направят крачката напред. Време е да запретнем ръкавите. Време е да видим как реалните реформи ще продължат, защото ние не се казваме “продължаваме управлението”. Ние се казваме “Продължаваме промяната”. Трябва да ни покажат, че промяната ще продължи, за да има шанс това управление да продължи", заключи съпредседателят на ПП.

Пълните коментари на Кирил Петков и Николай Денков чуйте в прикачените звукови файлове.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм