ГЕРБ ще поиска смяната на военния министър Тодор Тагарев, обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти.

"Това е неработещ министър, който на толкова високи обороти работил, че му били виновни сега заместник- министрите, било му виновно МВР и всички останали на земните кълбета, както биха казали. Само той е с високите обороти. Аз не бих отишъл в Киев при Зеленски, в никакъв случай, преди да съм изпълнил решенията на парламента, а той не ги изпълни", каза Борисов.

Николай Денков и Мария Грабриел са компромис, а крайната дума е на Кирил Петков, каза лидерът на ГЕРБ.

"Те работят добре, но те са компромис. Двете партии, двете групи имат по един лидер - Кирил Петков и Бойко Борисов в случая. И този компромис историята ще каже дали е бил добър. Към момента мисля, че се работи. Но крайната дума е на Кирил Петков, не на Денков", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се противопостави на евентуални бъдещи промени в службите, защото според него те работят прекрасно и добави, че ще е последният, който би се подписал под подобно искане.

"Реформите в службите не означават процентно разпределение на службите. Службите, ако имаме претенции някой към тях, трябва да знаят за какво имаме претенции. В момента това, което виждам - валят шпиони всеки ден,  правят операции,  работят прекрасно с партньорите и ако искат да ги сменим, аз съм последният, който ще се подпише за това, но то трябва да бъде на принципна основа", заяви Борисов.

Коалиционното споразумение може да не бъде готово до подаването на оставката на Денков на 6-и март, според Борисов обаче това няма да бъде проблем.

Борисов склонен на 50:50 разделяне на постовете във властта

По темата "Тагарев" се изказа и съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той  подкрепи искането за смяната на военния министър и определи свършеното от Тодор Тагарев като „една голяма нула”.

"Той не може да прати едни бронетранспортьори няколко месеца. Работа, която я свършихме с г-н Борисов, с ГЕРБ и ДПС. Преди един месец всичко беше готово, подписано, направено. На 18 януари парите бяха осигурени, пратихме писмо до финансовия министър. Той до ден днешен не ги изпратил и днеска го гледам - жалка гледка, си обвинява зам.-министрите. Малко мъжко - да каже аз съм виновен, не го пратих. Ходи напред-назад, снима се само. Нулева работа за Украйна! Всичко досега, което беше свършено, беше свършено от парламента. Тагарев свърши една голяма нула!", каза Пеевски.

На въпрос как ДПС се вижда в правителството след коалиционното споразумение, Пеевски коментира: "Това си е разговор между тях. Ние в това правителство няма да участваме по никакъв повод. Аз смятам, че те трябва да бъдат честни към българските граждани, да е ясно какво ще правят, как ще правят и да си го подпишат. То е ясно че те са в коалиция. Няма защо да се лъжем."

Подробностите чуйте в прикачените аудио файлове.

 


 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм