Светът бе слънчево затъмнение в последните 24 часа. От природно, затъмнението се превърна в медийно събитие. Това е така, защото се случи над големи и гъсто населени райони в Северна Америка и медиите не пропуснаха да направят специални предавания, като по този начин усилиха значението на затъмнението.

От научна гледна точка, пълните слънчеви затъмнения са време, в което могат да се направят много снимки на сълнчевата корона и да се наблюдават явление и процеси, които инак много по-трудно се изследват. 

В тази връзка да напомним, че следващото почти пълно  слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България, ще е на 1 юни 2030 години, когато в крайния югоизток на страната ще може да се наблюдава пръстеновидно слънчево затъмнение, тоест луната няма да покрие целия диск на слънцето, а около 90 процента, което все пак е много интересно и ще предизвика голямо внимание.

Пролетта е тук с пълния си блясък и ще е тук поне още няколко дни с прекрасно време, много слънце и приятни дневни температури. Какво ще кажете за дневни температури между 22 и 27 градуса?

По високите западни полета около 22 - 24 градуса, в низините на страната с 3 до 5 градуса по-високи.

Днес, в сряда, в четвъртък и в петък, вероятността за валежи е на практика нула, но в събота, заради лабилизирането на атмосферата може да  видим превалявания, дори гръмотевична дейност над планинските райони, както и в централните и източни части на страната. 

По-сериозно влошаване на времето синоптичните модели прогнозират от следващия вторник - 16 април. Тогава от северозапад над страната ще нахлуе студен въздух от северни ширини, температурите ще падната с повече от 10, дори 15 градуса, ще има валежи от дъжд, в планините от сняг.

След вторник, следващата седмица, ще се понижат дневните температури и за няколко дни ще е по-хладно от обичайното за средата на април. Според европейския прогностичен модел, влошаването на времето ще се усили и от средиземноморски циклон, което означава доста дъжд в сряда и четвъртък следващата седмица.

Да видим дали моделите ще се окажат точни в тази си прогноза. Част от тях прогнозират и ново захлаждане, да не кажем застудяване, около 21 април, но това е в края на възможността им за сравнително точни прогнози, така че остава под въпрос.

Април е типично пролетен месец, застудяванията и валежите са напълно обичайни за това време на годината, така че няма да е изненада, ако ни застигне по-студено време през следващата седмица. А се надяваме и да вали, защото е необхидим дъжд, точно в това време на годината.

В петък, на следващото заседание на Синипточната комисия, ще имаме повече ясното по всички тези въпроси.

Глобалната приземна температура, измервана от специализирания сайт temperature.global, остава непроменена - 14,54 градуса - с около 0,5 градуса над приетата за норма глобална приземна температура.