Предстоят ни два-три ледени дни - дни, в които денонощната температура няма да превишава нула градуса. Днес, в сряда и отчасти в четвъртък, ще имаме такива ледени дни, особено в големи райони на Северна България, високите котловинни полета и, разбира се, в планините. 

Тази седмица ще е типично зимна, но повече сериозен сняг не се очаква, ще е предимно сухо, но студено, тъй като над големи части от Европа и на Балканите от североизток нахлува студен въздух от полярните ширини. Атмосферното налягане ще се повиши и това е предпоставка за по-сухо, но студено време, особено там, където вече има снежна покривка.

Рязката промяна от по-топло и сухо време към време със сняг и отрицателни температури трябва да предизвиква внимание, особено при управлението на автомобилите, тъй като условията се промениха и са типично зимни, особено в планинските райони на страната.

Студеното време и снегът в планините обаче създават прекрасни условия за зимни спортове, но не бива да се забравя, че ще е студено и опасността от измръзване се увеличава, особено в алпийските части на плинините над 2000 метра. 

Към петък, събота от север отново ще нахлуе студен въздух, като се очакват и превалявания от сняг в северните и североизточните райони на страната. Ще видим колко точно ще се влоши времето по този фронт, но се очаква и усилване на вятъра, и снеговалежи.

Студеното време ще започне да се оттегля от неделя, като този процес ще се усилва през цялата следваща седмица между 16 и 22 януари.

Тогава атмосферната циркурация над Европа се очава да претърпи промяна и над континента да се пренасят по-топли въздушни маси от юг, югозапад. Това ще повиши температурите над страната, като в отделни дни в този период, можем да измерим и температури над 12-14 градуса. Не е ясно колко точно ще продължи това затопляне, но сега се очертава да е поне 4-6 дни, на заседанието на Синоптичната комисия в петък ще уточним какво да очакваме в края на месец януари.

И така - седмица на студ, после седмица на по-топло време. Това люшкане между топло и студено не е необичайно за нашите ширини, тъй като и през зимата Балканите могат да бъдат засегнати от пренос на доста топли въздушни маси с произход от Северна Африка.

И в Европа тази седмица ще е студена, като особено студено ще е в Полша и балтийските държави, Германия и централните части на континента. Другата седмица и в Европа ще се затопли.

За сметка на това в САЩ се очаква избухване на зимата с нахлуване на много студени полярни въздушни маси от Канада далеч на юг почти до Мексиканския залив. Ще има и сняг и виелици, въобще САЩ и особено северните щати ще са място на истинско развихряне на зимата.

Усреднената приземна температура на планетата се изчислява към днешна дата на 14,4 градуса. https://temperature.global

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм