Ден след като даде първите си показания пред следователите пребитият на 19-ти януари Христиан Пендиков днес, 31 май, ще застане пред съда в Охрид. Днес в града ще се проведе поредното заседание по делото за жестокия побоя над Христиан Пендиков, предаде БГНЕС.

Във вторник Пендиков избегна камерите и въпросите на журналистите, влизайки през страничния вход на съда, където описа нападението и причините за побоя. Стефан Камишевски е защитник на Христиан Пендиков.

Пендиков дава показания в Охрид

След побоя от 19-ти януари тази година от прокуратурата в Охрид съобщиха, че престъплението е извършено поради българската етническа принадлежност на Пендиков. По време на последното съдебно заседание един от нападателите Илия Спасески с гордост заяви, че "разбира обвинението, но не се чувства виновен”.

Пендиков бе секретар на местното българско сдружение, което заедно с всички останали в страната, вече е закрито от властите в Скопие. Преди това срещу клуба имаше стрелба и вандалски покушения на няколко пъти. До днес няма нито един задържан за тези престъпления. В същото време полицейските и съдебните власти в РСМ преследват учредителите и ръководителите на български сдружения в Северна Македония. От скоро Христиан Пендиков е български гражданин.

Пребитият в Охрид Пендиков вече е български гражданин

След приемането на т.нар. "Френско предложение", което поставя ясни условия за започването на преговори на РСМ за членство в ЕС в страната избухна радикална и екстремистка антиевропейска пропаганда. В нея участват както представители от опозицията, така и от управляващата коалиция. През месец се оповестяват "социологически проучвания", които внушават на обществото намаляване на подкрепата за членство в ЕС, увеличаване на популярността на руския президент Путин и на сръбския режим начело с Александър Вучич. Според управляващите в Скопие за това са виновни ЕС и България, които поставяли "унизителни условия на РСМ". В повечето случаи тези изследвания и анализи се разпространяват от медии и организации, които получават европейско финансиране под различна форма. Утре в Охрид се очаква да има ново заседание по делото за побоя на Христиан Пендиков.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм