Хиляди хора от цялата страна се стекоха, за да се насладят на богатата културна програма, подготвена от кмета Георги Миланов. Сред гостите бе и областният управител на Русе Анатоли Станев. „Днешното събитие е пример за автентичния колорит на населените места от региона, както и за съхранените и успешно предадените традиции през вековете. С настоящото бих искал да изразя уважението си към вас и да ви благодаря за възможността, която предоставяте на жителите и гостите на Иваново да се докоснат по един наистина неповторим начин до миналото, като същевременно не спирате да работите за европейското развитие на общината“, заяви Станев в обръщението си към ръководството на Общината. Той им пожела да не спират да работят за просперитета на населените места в Ивановско и да превръщат общината във все по-привлекателно място за живот и професионална реализация. „Вярвам, че местната власт ще продължи да бъде близо до проблемите на хората и ще откликва на техните нужди“, каза Станев. Към жителите на Иваново областният управител отправи пожелания за здраве, радост и увереност в успеха на всяко начинание. „Нека вярата доброто, надеждата за бъдещето и любовта към миналото бъдат ваш постоянен спътник“, допълни Станев. 

От своя страна кметът Георги Миланов сподели, че посланието на днешния празник е в силата, която носи да преодоляваме изпитанията и във вярата, че заедно можем да сътворим по-добро. „Община Иваново продължава да стои здраво стъпила на земята. Заедно се стремим да направим всичко по силите си, общината да бъде освен силно желана дестинация за туристи и едно по-добро място за живот“, каза Миланов и подчерта, че продължават да работят за развитието на инфраструктурата, както и за богатия и разнообразен културен и социален живот. „Не мога да предвидя какво ще ни донесе бъдещето, но съм сигурен, че заедно ще се справим с всяко предизвикателство и ще отпразнуваме всяка победа“, категоричен бе кметът. 

В тържествата се включиха много местни самодейци и професионални изпълнители, а също и фолклорни състави от други региони. Празненствата бяха съпроводени от изложби на местни плодове, зеленчуци, вино и мед. Идеята на организаторите е по този начин да популяризират природните красоти на Поломието, археологическите резервати и туристическите маршрути край Иваново. Припомняме, че тук се намира един от седемте в страната и единственият в областта паметник на културата, вписани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а именно Ивановските скални църкви. 

Масите бяха отрупани с домашно приготвени храни и напитки от седем села – Тръстеник, Божичен, Щръклево, Иваново, Мечка, Кошов и Пиргово, а в концертната програма се включиха 15 местни самодейски групи и редица индивудуални изпълнители. Богатият им репертоар включваше някои от най-познатите и обичани народни песни. Сред тях бяха „Северино“, „Алтън Яно“, „Чие това момиче“, „Вила ѝ мома, Лазаре“, „Тръгнала Неда“, „Китка ти падна, Дено“, „Зоро, ле, зоро“, „Брала е мома, Лазаре“, „Дунаве, бели, Дунаве“, „Снощи Калина сгодихме“, „Чула е мама, Радо ле“ и много други. В програмата взеха участие още 10-годишният Денислав Иванов от Националното училище по изкуствата в Русе, както и група „Пловдив“, а също и русенската фолклорна група „Кукери“ с ръководител Цецко Колев. 

Празникът завърши с пищна заря над поречието на река Дунав.