Единодушно парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, които завишават наказанията за причиняване на средна или лека телесна повреда.

Депутатите одобриха текстовете, според които средната телесна повреда трябва да се наказва с до 8 години затвор, а не както сега с до 6 години. Одобрено беше още въвеждането на минимално наказание от 3 месеца затвор за нанасяне на лека телесна повреда с разстройство на здравето, както и отпадането на възможността за пробация при такива престъпления.

Според омбудсмана Диана Ковачева трябва да бъде криминализирано унизителното отношение.

Депутатите одобриха и предложението на  "Възраждане" да се въведе наказание от минимум 3 месеца лишаване от свобода при лека телесна повреда с идеята така да отпадне възможността за пробация. От партията защитиха тезата, че съдиите трябва да имат възможност да определят наказания според своята преценка за престъплението.

От "Има такъв народ" предложиха да бъдат разширени квалификациите за средна телесна повреда, като в закона бъде записано, че за такава ще се считат и две или повече умишлени наранявания, причинили отворени рани, за лечението на които се изисква медицинска намеса.

Промените в Наказателния кодекс бяха одобрени единодушно със заявка за още изменения между двете

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм