Специалният пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране на САЩ, Джеймс Рубин, ще посети България през настоящата седмица, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Според съобщението мисията на Рубин е "да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията".

Той ще вземе участие във форума GLOBSEC 2023 в словашката столица Братислава, на който ще бъдат обсъждани въпросите на регионалната сигурност, след което Рубин ще посети София, а по-късно Брюксел.

Константин Вълков: Политическата коректност е бич, с който трябва да се борим

Държавния департамент посочва, че по време на посещенията си в двете столици Рубин "ще се срещне с представители на местното правителство и ЕС, както и с представители на гражданското общество, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията, наред с "продължаващите усилия на Русия и други играчи, които разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и как нашите народи могат колективно да се противопоставят на заплахите в информационното пространство.“.

Как се разпространяваше дезинформацията преди да има социални мрежи

Джеймс Рубин е дипломат с над 35 години опит, включително като политически съветник. Той работи в Държавния департамент на САЩ от 15 декември 2022 г.

Само преди месец американският пратеник посети Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, припомня БГНЕС.

Генерирана от AI снимка на експлозия в Пентагона “взриви“ интернет и срина борсите

Темата на срещите му бе борбата с дезинформацията и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкани. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм