„Беше ни представено едно единствено решение, а именно „Газпром Експорт“. Разговори с „Газпром Експорт“ са водени нееднократно и от предишния кабинет, но това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и сега, а зимният сезон предстои. Сериозно трябва да се разгледат възможностите за алтернативни доставки“. Това заявява Радослав Рибарски от „Продължаваме Промяната“, цитиран от БГНЕС.

Ситуацията с „Газпром“ „никак не е розова“, но преговорите са неизбежни (обзор)

"Напомняме, че в рамките на настоящия кабинет беше създаден Кризисен щаб по въпросите на енергетиката, още на трети август. Ден по-късно гръцки официални представители, включително говорителят на гръцкия кабинет, Янис Иконому, съобщиха, че капацитетът на терминала в Ревитуса ще бъде почти удвоен до края на август.

При наличието на свободен капацитет за разтоварване за нас остава загадка защо договорените количества газ от САЩ бяха отказани", се казва още в позицията.

Алексиев: От октомври нататък няма осигурени количества газ

"Отказът от договорени количества за нас би означавал, че газовите нужди за есента и зимата са обезпечени, но от днешното съобщение разбираме, че това не е така, а България е тласната към това отново да преговаря с „Газпром“, които едностранно нарушиха действащия си договор с нашата страна", заявяват още от ПП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм