За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката. 

Брифинг след заседание на Кризисния щаб по енергетика

Брифинг след заседание на Кризисния щаб по енергетика

Posted by Darik.bg on Monday, August 22, 2022

След днешното заседание на щаба Алексиев посочи, че  щабът работи едва от три седмици, а в началото работата му е била концентрирана в това да събере необходимата информация. 

Проблемите, които са натрупани, са много“, отбеляза Алексиев. 

Цената на газа скочи над 3000 долара за 1000 куб. м за първи път от март

Той допълни, че щабът се е концентрирал първоначално върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“.  

Служебният кабинет започва преговори с Азербайджан за доставки на допълнителни количества природен газ, обяви от своя страна енергийният министър Росен Христов след заседанието на Кризисния щаб по енергетика. По думите на Христов  преговорите ще бъдат изключително важни, като се надява в следващите седмици да бъдат постигнати успехи.

Той анонсира, че има индикации от турски компании за доставки на тръбен газ в България. По отношение на Топлофикация-София министърът обясни, че са се провели няколко срещи със Столична община, като е създадена работна група от експерти, която да намери кардинално различно решение. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм