Повече от 40 души, сред които и бебе, са загинали, а десетки други са оцелели, след като претоварената им лодка е потънала в бурно море край Южна Италия, съобщават Би Би Си.

Съобщава се, че плавателният съд се е разпаднал, при опит да акустира с повече от 100 души на борда близо до крайбрежния град Кротоне в област Калабрия.

Сергей Петров: За една година Русия успя да постигне обратното на всичко, заради което започна войната

Много тела са били изхвърлени на плажа в близкия морски курорт.

Всяка година голям брой хора, бягащи от конфликти и бедност, преминават от Африка към Италия.

Не е ясно откъде е пътувала лодката, но местните информационни агенции съобщават, че хората на борда са били от Иран, Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан и Сомалия.

Трифонов: Да заменят паметника на Съветската армия с такъв на хан Аспарух

Плавателният съд е потънал, след като се е блъснал в скалите по време на бурно време, съобщи информационната агенция Adnkronos.

Италианските власти са предприели мащабна операция по издирване и спасяване на оцелели.

"Към настоящия момент са открити живи 80 души, включително някои, които са успели да достигнат до брега след потъването", се казва в изявление на бреговата охрана.

Гонка на АМ „Тракия” с мигранти, един загинал и много ранени

"Четиридесет и три тела са открити по крайбрежието", се добавя в съобщението.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони - избрана миналата година отчасти с обещанието да спре притока на мигранти към Италия - изрази "дълбока скръб" за инцидента, като обвини за смъртта трафикантите на хора.

"Нехуманно е да се разменя животът на мъже, жени и деца срещу цената на "билета", който са платили с лъжливата перспектива за безопасно пътуване", каза тя в изявление.

Дясното правителство на Мелони се зарече да спре мигрантите и през последните няколко дни прокара нов строг закон, затягащ правилата за спасяване.

Според мониторингови групи от 2014 г. насам в централната част на Средиземно море са загинали или са изчезнали повече от 20 000 души.

Източник на снимките: БГНЕС

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм