Как две години в курорта „Златни пясъци” бараки с изтекли разрешения продължават да не се премахват, попита кметът на Варна Иван Портних.  Според него Дирекцията за национален и строителен контрол си намира оправдание да не събори преместваемите обекти. 

По-рано през деня от ДНСК излязоха с позиция, че тяхна проверка през 2021 г. е установила 28 незаконни бараки и 233 с изтекли разрешения за поставяне. Те се издават от главния архитект на Община Варна, а скицата за поставянето им се утвърждава от министъра на туризма.

ДНСК излезе с позиция за бараките на „Златни пясъци“ 

Отказът на общината да издаде разрешения е обжалван в съда от дружествата „Златни пясъци“, „Паркстрой-Златни Пясъци“ и „Голдън турс“. Този месец Върховният административен съд се е произнесъл окончателно, че отменя отказа на главния архитект да издаде разрешения. 

Иван Портних заяви, че няма да се издават разрешения и апелира да се отмени скицата за поставянето на преместваеми обекти. Според него тя е невалидна, защото през 2020 г. е подписана от зам.-министър Ирена Георгиева, а по закон трябва да е подписана от министър. 

„След приватизацията „Златни пясъци”се превърна във феодално владение. Варненци, вместо да се гордеят с курорта, забравиха, че е част от Варна. Забравихме да ходим там, морето не се вижда от сергии и павилиончета, от гащи и кюлоти, тротоарите са превзети. Така се унищожава и туристическият продукт. По думите на хотелиери „паякът” на „Златни пясъци” дерибейства. Основните потърпеши са румънските туристи, които идват с колите си”. 

Портних добави, че очаква позицията на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите.