Полицията на щата Ню Йорк разкри кой е нападателят на Салман Рушди. Писателят бе нападнат на сцената по време на литературно събитие в института в щата Ню Йорк.

„Заподозреният е идентифициран като Хади Матар, 24-годишен, от Феървю, щата Ню Джърси”, съобщи на брифинг говорителят на полицията в щата Юджин Станишевски.

Известният писател Салман Рушди бе намушкан с нож в Ню Йорк (обновена)

„Около 10:47 сутринта Салман Рушди се качи на сцената. И скоро заподозреният скочи на сцената, нападна г-н Рушди и го намушка най-малко два пъти във врата и корема", каза Станишевски. Той добави, че писателят е закаран с хеликоптер в болница и е претърпял операция.

По-късно агентът на Рушди Андрю Уайли изпрати актуална информация, заявявайки, че Рушди е на апаратно дишане и не може да говори, съобщи New York Times. „Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; черният му дроб е намушкан и увреден“, цитиран е агентът от вестника.

Романът на Рушди „Сатанинските стихове“ (1988) предизвика възмущение в мюсюлманския свят, защото беше смятан за неислямски. Иранският аятолах Рухола Хомейни публично прокле Рушди в своята фетва и го осъди на смърт. Дълго време писателят беше принуден да се крие, книгата му беше забранена в редица страни. В Иран обявиха многомилионна награда за изпълнението на фетвата на Хомейни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм