Въпреки че 5G мрежата все още не е широко разпространена по света, започнаха тестовете за 6G - стандарта на бъдещето, предаде италианската агенция ANSA. 

Тя обещава да осигури по-високи скорости и да улесни приемствеността между физическия и цифровия свят за много от нашите дейности, дори в метавселената.

Експерти: +112% хакерски атаки в Украйна от началото на войната

Изкуственият интелект ще играе роля в събирането и обработката на данни. Днес 5G може да достигне максимална скорост от 2 гигабайта в секунда. За връзката от шесто поколение се говори за 1000 гигабайта в секунда, или иначе казано 1 терабайт. Затова появата на 6G се нарича и преход от "гига" към "тера" икономика.

Представиха хуманоиден робот, разпознаващ 45 различни емоции

Очаква се обсъждането на стандартизацията на мрежата 6G да започне около 2025 година, а пускането на технологията на пазара да бъде планирано за 2029 година. В сравнение с мрежите 5G протоколът ще осигури не само по-добри скорости на трансфер на данни, но и по-ниска латентност и по-висока надеждност.

Създаденият от Google изкуствен интелект има съзнание

Няколко компании вече са започнали тестове на 6G. Институтът "Фраунхофер Хайнрих Херц" и Институтът за приложна физика "Фраунхофер", постигнаха важна стъпка: демонстрираха способността да се предават данни в честотната лента 155-175 GHz на разстояние 320 метра на открито и така се подобри предишния рекорд от 100 метра.

„Голямото жури“: Медийната грамотност е остаряло понятие, сега говорим за психометрики

Това е важна стъпка към тестването на 6G в реални условия, тъй като заявената цел на стандарта е да може да се използват клетки, които могат да покриват радиус от 250 метра всяка, за да се предлагат скорости на връзката от 1 терабайт в секунда. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм