На 1 ноември, музикантите от Плевенска филхармония и екипът, който се грижи за техническото подсигуряване на работата на оркестъра се включиха в Националния мирен протест, който беше организиран в Деня на народните будители от Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

Това стана на сцената на Театър „Васил Друмев“ в град Шумен, където като част от национално турне на Плевенска филхармония беше представена програмата "Световното кино в музика" с участието на солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, под диригентството на Борислав Йоцов.

В знак на съпричастие с националния протест на дейците на културата в страната, музикантите носеха протестни лентички.

Плевенска филхармония подкрепи мирния протест на дейците на културата в страната

Както Дарик писа, в своя декларация, организаторите от Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" посочиха:

„В Деня на народните будители, дейците на българската култура в цялата страна ще излязат на протест с призив за подкрепа срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите, Българското национално радио, Държавната агенция „Архиви“, Българската национална филмотека“.

Увеличение на работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и изравняване на възнагражденията с бранша „Образование“, са сред исканията, посочени от организаторите на протеста.

Артистите от плевенския Драматично-куклен театър "Иван Радоев също се включиха в националния протест. За Дарик радио, актьорът Георги Ангелов, който е председател на съюзната организация на „Съюза на артистите в България“/САБ/ в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Плевен, каза:

„Подкрепяме протеста, защото е крайно време да се обърне внимание на хората от културата в България, защото както спортистите така и те са посланиците ни по света.

Не трябва да се подценяват хората в областта на културата, защото това са хора, които възпитават и са хора на духовността.

Процентът за култура от Държавния бюджет трябва да бъде вдигнат не на 0,6, а на един процент. Крайно време е, нашите управници да разберат, че културата е факторът, който определя облика на една нация“.

Във връзка с протеста на дейците на културата в последните дни на октомври на входната врата на плевенската концертна зала "Катя Попова" имаше залепен афиш на КТ Подкрепа, който отбелязва предстоящия протест.

Плевенска филхармония подкрепи мирния протест на дейците на културата в страната