Началото на отбелязването на 24-ти май в Плевен беше положено с празнично шествие, което тръгна в 10:30 ч. от площад “Стефан Стамболов” и премина през Централната пешеходна зона, след което се установи пред паметника на Светите братя Кирил и Методий на едноименната улица в Плевен, където свещеници от плевенските храмове отслужиха молебен.

В словото си, кметът на плевен Георг Спартански каза:

„Независимо от това, дали понастоящем празнуваме Деня на българската азбука или на славянската азбука, мисля, че е безспорно, че всяка година на 24-ти май, на най-българския празник, цяла България празнува Деня на духовността и на словото – писано и неписано и това е така от стотици години“.

Спартански припомни, че специално в Плевен първото официално честване се провежда през 1873-та година по инициатива на старшия учител Нестор Марков.

„За да се стигне до този всенароден масов празник са минали векове, в които българската държавност не винаги е съществувала, но българският народ, българската духовност, култура и писменост са просъществували от средата на девети век до този момент на 21-ви век от третото хилядолетие.

Копието троши върха си, стрелите се прекършват, мечовете падат от ръцете на изнемощелите защитници на твърдината, падат крепостните стени, но остава духът, остава вярата, остават тези изконни ценности, които са помогнали на българския народ да просъществува в продължение на 13 века и половина и до днес!.

Вярвам, че ние можем – всеки от своята позиция да даде своя принос, за да бъде утрешният ден на България и на тези хиляди деца, които са сред нас днес по-слънчев, усмихнат, щастлив и богат не на пари, а на душевност, на култура, на успешни постижения в науката, изкуството и в образованието. Защото бъдеще има само народ, който чрез неговите деца и младеж има високо образование, за да бъдат конкуренто способнина европейската и световната сцена.

Желая ви успех в добрите дела за Плевен и България, и нека Бог да ви пази! Честит празник, братя българи, и нека да благодарим на тези, които създадоха словото и чрез него обединиха и съхраниха нацията ни – Светите братя Кирил и Методий!“.

Програмата за отбелязването на 24-ти май продължи пред сградата на Областна администрация с мащабното мероприятие „Да изпеем заедно „Върви, народе възродени“. В него се включиха Общински хор „Гена Димитрова“, хорът при Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“, Хор за македонски песни при читалище „Парашкев Цветков“ – Плевен, Детски хор „Звъника“ при ЦРД, Вокална група „Арлекино“ – Читалище „Съгласие-1869“ – Плевен, хоровете при ОУ „Йордан Йовков“ и МГ „Гео Милев“ – Плевен, както и вокална група при ХУ „Христо Ботев“ и ХУ „Отец Паисий“, и Хор на учителите.

Под съпровода на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков бяха изпълнени песните „Върви , народе възродени“, „Хубава си татковино“ и „Питат ли ме дей зората“, след което програмата продължи с изпълнения на духовия оркестър.