Има няколко основни причини, поради които инвестицията на българския капиталов пазар си заслужава. Една от най-важните е възможността за висока доходност, пише Darik Buisness Review.

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX бележи ръст от около 25% от началото на годината, като в това отношение той е в Топ 5 на най-силно повишващите се борсови индикатори в Европа. 

Това заяви Петър Кемалов, директор „Корпоративно развитие“ в Българска фондова борса, който взе участие във форума Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие.

Той припомни, че в началото на септември тази година водещият български борсов индекс достигна 15-годишен максимум и то в една много турбулентна среда с множество кризи и война в Европа. 

На какво се дължи ръстът на SOFIX? 

"SOFIX се състои от 15-те най-ликвидни компании на борсата, като книжата на 11 от тях се повишават от началото на годината. На българския пазар има и доста дивидентни компании. Става въпрос за около 60 дружества, които редовно разпределят годишен дивидент към своите акционери.

В SOFIX от 15 компании имаме 8, които са разпределили дивидент през текущата година. При тях средната дивидентна доходност е около 7%, в сравнение с 4.5% за миналата година", каза още Кемалов. 

Като фактор за позитивното развитие на капиталовия пазар той посочи и благоприятното данъчно облагане в България. Капиталовите печалби у нас не се облагат, а данъкът върху дивидентите е само 5%. 

Според директора „Корпоративно развитие“ в Българска фондова борса, капиталовият пазар у нас има потенциал и за допълнителен растеж.

Съотношението цена/печалба (P/E) на акциите в SOFIX е около 7. За сравнение, на един съпоставим пазар на нашето развитие, като този в Хърватия, това съотношение е около 16, а американският S&P 500 е с P/E около 24. 

"Въпреки повишението през последните години, SOFIX все още е далеч от своите исторически максимуми, за разлика от повечето индекси по света и в Европа", каза още Петър Кемалов. 

Какво се случва на пазара за растеж beam? 

"Пазарът beam, предназначен за млади и развиващи се компании, стартира през 2021 г. и за по-малко от три години на него вече има 15 успешни първични публични предлагания, в рамките на които компаниите успяха да наберат над 50 млн. лв. капитал", коментира Кемалов. 

Той напомни, че в България над 97% от компаниите са малки и средни, като в това отношение пазарът beam е много подходящ за тях.

Той дава възможност за листване при облекчени условия и набиране на капитал до 8 млн. евро на всеки 12 месеца, без да се минава дългата процедура по одобрение на проспекта в Комисията за финансов надзор.  

"Миналия месец стартирахме и новия индекс на beam пазара, който включва 10 компании.

За нас това е логична стъпка за развитието на този пазар, като, от една страна, това ще е един измерител на пулса на пазара, който беше очакван от инвестиционната общност, а на второ място се надяваме да мотивираме компаниите в този сегмент да мислят не само за първоначалното набиране на капитал на борсата, но и за последващия момент, в който трябва да осигурят достатъчно ликвидност за своите акции, така че да покрият изискванията за влизане в индекса", обясни Кемалов. 

Той припомни и че се разнообразява палитрата от инструменти, търгувани на beam пазара. На фона на повишаващите се лихвени проценти, той вече привлича не само обикновени акции, но и нови емисии на облигации и на привилегировани акции. 

"Последните години показват, че последното тримесечие обикновено е много активно от гледна точка на привличането на нови компании.

Ние постоянно сме в контакти с потенциални емитенти и мисля, че има добри перспективи да видим още нови компании до края на текущата година", каза още Петър Кемалов. 

Какво предстои през 2024 година?    

С оглед на макроикономическата среда в България, фундаментът е добър и ако прогнозата за предстоящото влизане в еврозоната от началото на 2025 година се сбъднат, това ще даде импулс и на българския капиталов пазар, смятат от Българска фондова борса. 

Според Петър Кемалов, българските публични компании показват добри финансови резултати за шестмесечието на тази година и имат сравнително ниска задлъжнялост, което е добър атестат в период на повишаващи се лихви. 

"Оптимист съм за пазара и се надявам и следващата година да бъде толкова успешна за него", добави той.     

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм