“Пандемията свърши. ДДС трябва да се възстанови на обичайното ниво от 20% “, заяви старши изследователят от ИПИ
Увеличеното ДДС на 20% за ресторантьорския бранш не е разговор в обществото, а е между представителите на бранша и политиците. Това коментира в предаването “Денят на Дарик” старши изследователят в Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев. Той уточни, че на практика от 1 януари ставката вече не е 9%, а 20% за ресторантьорите и икономиката се е нагодила към тази промяна.
“От гледна точка на бюджета, на макроикономиката, на гражданите, на данъкоплатците, тази тема беше извънредна - въведена преди пандемията. Задържа се доста години. Пандемията на практика отдавна я забравихме. Изигра своята роля. Даде глътка въздух на ресторантьорите и сега просто трябва да се възстанови на обичайното ниво от 20%. Аз тук не виждам драма от обществото, драмата е кой политик как се е разбирал с ресторантьорите и те дали ще бъдат доволни, дали са изпълнени някакви обещания. Но това е отвъд обществения разговор”, коментира Ганев.
Той подчерта, че социалната цена на увеличеното ДДС е вече преодоляна стъпка.
“Икономиката вече се е нагодила към новите ставки на ДДС. Видяхме, особено при цените на хляба, защото от 0 на 20% е много по-голяма стъпка - там видяхме корекция на цените. В ресторантите също изглежда да има такава, макар, разбира се, да нямаме официалните данни за януари. Всеки, който е ходил на каквото и да е заведение - да вечеря или обядва, е видял, че има промяна в цената в голяма част от тях. Така че по-скоро ние вече сме видели ефектите от възстановяване на ДДС-то и единствено е политически въпросът, че най-голямата партия в парламента, както и някои други влизаха в някакви договорки и преговори с ресторантьорския бранш, но това вече е политически разговор, който касае самите тях”, коментира Петър Ганев.
Гледайте цялото интервю в прикачения видеофайл.