В едно кътче на Италианските Алпи суданци и афганистанци, наредени на опашка, сменят сандалите си с туристически обувки и заменят джапанките със здрави маратонки, подготвяйки се за своя поход към свободата. Или поне се надяват да бъде към нея.

Историята им разказва Би Би Си.

Около 150 души пристигат в днешния ден в импровизиран лагер в живописния град Улкс, обслужван от местни доброволци. Те раздават дарени палта на мигрантите, за да им помогнат да издържат на планинските температури по време на предстоящото трудно пътуване. Дори и тук, след като са достигнали Италия от цяла Африка и Близкия изток, тези групи от предимно млади мъже искат да продължат към Франция и по-нататък. Повече от 130 000 мигранти са влезли в Италия тази година - почти два пъти повече от същия период на 2021 г., след рязкото увеличаване на броя на пристигащите с лодки на южния италиански остров Лампедуза.

Алпите. Снимка: Unsplash

Броят на пътуващите на север към границата с Франция се е удвоил през последните няколко месеца. Но френските власти задържат и отблъскват мигранти без документи, след като въведоха отново контрол на границата си с Италия, суспендирайки част от шенгенските правила за свободно движение.

Съдът на Европейския съюз наскоро постанови, че това деяние нарушава правото на ЕС и че задържаните мигранти трябва да подлежат на официално решение за връщане, като добави, че принудителното извеждане трябва да бъде само "крайна мярка".

Един от тези, които се опитват да стигнат до Франция, е Омар от Нигерия, който прекарва месеци в Либия, преди да плати на трафиканти равностойността на 800 долара, за да извърши опасното пресичане на Средиземно море до Лампедуза.Оттам е преместен в два лагера в други части на Италия, преди да успее да се измъкне и да стигне пеша до френската граница. Сега целта му е да стигне до Обединеното кралство.

"Искам просто да имам добър живот и да уча там", казва той пред Би Би Си, а кракът му е превързан от нараняване в морето. Журналистът от медията го пита дали е виждал снимки, или е чувал истории за икономически мигранти, на които им е отказано убежище във Франция или Обединеното кралство и са върнати обратно. Казва, че е така, но дори и да го сполети същата съдба, ще опита отново. "Ако трябва да се върна в Нигерия, родителите ми ще бъдат много тъжни, защото мечтите им не се сбъднаха", добавя той.

Някои се провалят рано. Вижда се как италианска полицейска кола откарва египетски мигрант обратно в импровизирания лагер, хванат преди да успее да премине границата.

Но проверките от тази страна на границата са рядкост, а доброволката Елена казва, че е виждала това да се случва само два или три пъти за няколкото месеца, откакто е там.

Дали италианската полиция си затваря очите? "Те знаят точно какво правим тук, знаят точно за какво са дошли тези хора, така че някак си е като игра", казва тя. "Те знаят, но се правят, че не знаят."

Журналистът на Би Би Су ѝ казва, че някои биха сметнали работата ѝ за насърчаване на незаконната миграция. Само миналата седмица италианският министър-председател Джорджа Мелони се нахвърли върху германското правителство за финансирането на неправителствени организации, които помагат на мигрантите в Италия, като ги осъди като "притегателен фактор".

"Не ме интересува", казва Елена ."Ако видиш някой, който има нужда от нещо, и знаеш какви са рисковете в планините, можеш ли да позволиш на хората да ходят така? Това е отговорност на цяла Европа."

След кратко пътуване с автобус до град Клавиер мигрантите достигат границата. Но, страхувайки се от полицията, повечето избягват пътя до официалния пункт за преминаване. Вместо това те се разпръскват в гората, крият се и чакат да препуснат през планините, далеч от любопитни очи. Забулени в мъгла и с бързо падащи температури, опасните каменисти пътеки вече са отнели живота на няколко души.

Други търсят алтернативни маршрути - на четири часа път на юг, в италианския крайбрежен град Вентимилия, близо до Ница.

Тук мигрантите лагеруват на гарата, опитвайки късмета си в трансграничен влак. Но контролът във Франция е строг. Би Би Си придружава френската полиция, която спира всеки влак, пристигащ от Италия, иска документи за самоличност от пътниците и дори проверява тоалетните за бездомници.

В един вагон са хванати няколко африканци без документи, които са отведени, за да бъдат върнати обратно през границата в Италия, откъдето почти сигурно ще опитат отново.

Бързото нарастване на броя на пристигащите тук мигранти вбесява кмета на Вентимилия, Флавио ди Муро, от крайнодясната партия "Лега". Той се възмущава от прекратяването от страна на Франция на шенгенската зона за свободно движение по тази граница, което е улеснило проверките и връщането.

"ЕС не работи", оплаква се той. "Всяка страна сама определя границите на миграцията, а Италия трябва да поеме тежестта сама. Поставих въоръжена охрана в гробището, защото мигрантите влизаха, за да плюят по гробовете, да уринират и да вандалстват в тоалетните", твърди той. "Достигнахме лимита си. Можем да се превърнем в северната Лампедуза."

На алпийската граница в Клавиере температурата бързо спада с настъпването на есента. През нощта групи мигранти се скупчват под навеса на църквата, като някои от тях палят огън, за да изминат часовете до опита си да преминат незабелязано през планината.

Служители на Червения кръст идват да раздават храна и вода - един от тях разказва за мигранти, на които е трябвало да се ампутират пръстите, след като са измръзнали.

Сред горите на Алпите и железопътните линии на Вентимилия се появява ново тясно място в Европа. И каквото и да правят лидерите на континента, решимостта на отчаяните хора се оказва невъзможна за потискане, завършват историята си Би Би Си. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм