Украйна може да използва оръжия, доставяни от САЩ, за да поразява руските сили, които обстрелват украинските войски, навсякъде по границата с Русия, а не само на руска територия близо до Харковска област. Това заявиха от Пентагона, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец президентът Джо Байдън тихомълком разреши на Киев да изстрелва оръжия, доставяни от САЩ, по военни цели на територията на Русия. Именно употребата на доставените от съюзниците от НАТО оръжия ще бъде и водеща тема на предстоящата среща на върха на Алианса във Вашингтон идния месец.

Тогава обаче официални лица заявиха, че решението на Байдън се отнася само за цели на територията на Русия в близост до границата с украинската източна Харковска област.

Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър заяви пред репортери, че макар да няма промяна в политиката, използването на оръжие от страна на Украйна срещу руските войски не се ограничава само до района на Харков от руска страна.

"Възможността да се отвърне на огъня при обстрел е наистина това, върху което е съсредоточена тази политика... когато виждаме, че руските сили стрелят през границата, Украйна може да отвърне на огъня по тези сухопътни сили, използвайки предоставените от САЩ боеприпаси", каза Райдър.

Фронтовата линия в Украйна почти не се е преместила от края на 2022 г. След първоначалните украински успехи, при които през първата година на войната Киев отблъсна нападението над столицата и си върна териториите, през миналата година мащабна украинска контраофанзива с използване на дарени западни танкове се осуети. Руските сили все още държат една пета от територията на Украйна и отново напредват, макар и бавно.