Името на новия генерален секретар на НАТО е вече ясно. Това е премиерът на Нидерландия Марк Рюте. Това стана ясно, след като и Румъния обяви, че ще подкрепи Рюте. Той ще оглави военния съюз през следващите години, след като норвежецът Йенс Столтенберг се оттегли от поста.

Рюте ще управлява през няколко трудни години, докато трансатлантическият алианс балансира между руската агресия и потенциално колебливата подкрепа на САЩ. 

Назначението му беше потвърдено точно преди срещата на върха, която ще се проведе във Вашингтон между 9 и 11 юли и ще отбележи 75-годишнината на алианса.

Румънският министър-председател Клаус Йоханис също беше предложил кандидатурата си за генерален секретар, но според официално съобщение за медиите неговото правителство вече е предложило подкрепата си на Рюте.  

Досегашният генерален секретар Йенс Столтенберг заема този пост от 2014 г. и трябваше да се оттегли миналата година. 

Но изглежда, че спорът е попаднал в по-широкия дебат за висшите длъжности в институциите на Европейския съюз - естонката Кая Калас, друга, която предложи кандидатурата си за поста в НАТО, но впоследствие се оттегли, сега е фаворит за ръководител на външната политика на блока. 

След встъпването си в длъжност Рюте ще има мандат от най-малко четири години. За да бъде избран, той трябваше да се противопостави на унгарския президент Виктор Орбан, който не искаше да бъде принуден да подкрепя Украйна, а Хага е един от най-стабилните поддръжници на борбата на Киев срещу руската агресия.