И тази година ще има коледни добавки за пенсионерите, те ще са в размер на 70 лв. Това обяви служебният министър на финансите Росица Велкова след края на днешното правителствено заседание.

Социалният министър Лазар Лазаров уточни, че изплащането им ще започне през декември заедно с пенсиите и че ще ги получава всеки пенсионер, независимо от размера или вида на пенсията. По думите му, 2 милиона пенсионери ще получат коледни добавки. 

Все по-скъпо излиза да се пенсионираме

Днес, 16 ноември, правителството в рамките на своята последователна политика за подкрепа на доходите на хората прие извънредна мярка за допълнителен ресурс за ДОО, с който да се изплатят еднократни допълнителни суми през декември за всеки един пенсионер. Добавката не зависи от размера на пенсията, съобщи социалният министър Лазар Лазаров.

Това ще се отрази пряко върху доходите на малко над 2 млн. пенсионери. С днешните предприети действия тези добавки ще се включат към декемврийските пенсии, чието изплащане започва от 7 декември.

Пенсионери вече взимат по 3400 лева на месец

В подкрепа на мерките, които предприехме за увеличаване на помощите за отопление, както и за предоставяне на допълнителни ресурси за подкрепа на лицата с право на помощи за отопление, плюс предприетите мерки за увеличение на границата за бедността догодина в 22%, ще стартираме разговори със социалните партньори за развитието на МРЗ за догодина. Срещата ще е в края на седмицата, обяви още Лазаров.

Първи спад на инфлацията у нас от януари 2021 г. насам

Инфлацията за първи път обръща тренда и се забавя с 1,1 процентни пункта, от 18, 7 процента през септември до 18,6 процента през октомври, каза още Росица Велкова. Тя добави, че очакваното забавяне е в съответствие с макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. 

„Това се дължи на спад в цените на енергоносителите – газ, петрол и други и за което правителството целенасочено работеше“, отбеляза министърът на финансите. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм