Ако не бъде изпълнено, това, което “Лукойл“ са обещали на представители на българската държава, а именно, че ще си платят данъците до края на месеца, веднага след като започне работа НС след втори тур на местните избори, ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на “Лукойл”. Това заяви в прессъобщение Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на ДПС.

Според него след като в петък бъде приет Закона за енергетиката и бъде преодоляно ветото на президента, компанията следва да започне да плаща и 73 стотинки на литър от своята свръхпечалба, които да бъдат върнати обратно на хората, за да се намали цената на горивата.

"С изненада се информирах от разпространената от “Лукойл Нефтохим Бургас” позиция, че не дължат никакви данъци на България. Съвсем друго ни беше казано, на мен и г-н Борисов  на срещата от българския премиер в понеделник. Че “Лукойл” са се обадили предходната вечер, разговаряли са с началника на кабинета на премиера и са уверили българското правителство, че ще си внесат 500 млн лв данъци до края на седмицата. От последвалите им обяснения обаче се разбира, че нищо от това няма да се случи. "Лукойл" явно не си дават сметка,  че са българска компания, която работи по българските закони и нейната централа е в България", посочва Пеевски.

По думите му изначално смисълът на поисканата дерогация за “Лукойл” е българските граждани и бизнес да имат по-евтини горива, а не с милиардите свръхпечалба да бъде финансирана войната в Украйна

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм