"Лукойл Нефтохим Бургас" плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България. Това съобщиха от акционерното дружество, уточнявайки, че твърдения за обратното не отговарят на истината и накърняват доброто име на компанията, цитирани от БТА.

"Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство. Установено е добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" и всички законно дължими плащания се извършват в срок. Дружеството си запазва правото да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни средства", посочват от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Припомняме, че с последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане от октомври т.г. около 60 на сто от свръхпечалбите на "Лукойл България" трябва да влязат в държавната хазна до 31 декември 2023 г. А в началото на тази седмица от пресслужбата на Министерски съвет обявиха, че предложението, събраните средства от свръхпечалбите на "Лукойл България“ да бъдат използвани като компенсации за намаляване на цената на горивата, може да се окаже наказуемо от Европейската комисия.

Дейността на нефтената рафинерия в Бургас стана основна тема на разговори между партийните лидери през последните два дни, като представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС проведоха среща, за обсъждане на искането за прекратяване на дерогацията, спрямо руския петрол. Предложението стана повод и за извънредно заседание на представителите на синдикални организации на работещите в предприятието в Бургас, които се обявиха против подобна мярка.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм