Динамично време предстои, напълно обичайно за декември. Средиземноморски циклони ще ни пращат хем топлина, хем студ, а и валежи ще има, вероятно и от сняг.

Прогностична карта на максималните температури следващия вторник, когато се очертава да е най-студено в разглеждания период   /meteoblue

Но да караме подред. В събота и неделя топло време с доста по-високи от обичайните температури, особено на изток и северно от планините, където ще духа и силен южен вятър.

Заради преминаването на циклон западно от България, над страната ще се пренасят по-топли въздушни маси и дневните температури на места на изток ще надхвърлят 15-17 градуса. 

Обрат: Рязко застудяване и сняг следващата седмица

По-топлото време ще е съпроводено и с превалявания от дъжд, облаци и силна атмосферна динамика. И във височина ще е топло, над 1800-2000 метра е възможно да превали сняг.

Циклонът ще се придвижва по траектория на североизток през Унгария към Украйна и Източните Балкани ще са най-топлото място в Европа.

В понеделник, след изнасянето му на североизток, от северозапад над страната ще започне да нахлува студен въздух. 

Изригна вулканът Семеру в Индонезия (видео)

Със силен и студен вятър, в комбинация с активизирането на поредния център на ниско налягане в района на Гърция, над страната ще се създадат условия за валежи - на юг от Стара планина - дъжд, на север и по високите котловинни полета - от дъжд и сняг и от сняг. Възможно е образуването на тънка снежна покривка. 

От понеделник следете краткосрочните прогнози на НИМХ за подробности по това влошаване на времето и евентуалните валежи от сняг.

Свлачище „погълна“ магистрала в Бразилия и взе жертви (видео и снимки)

Времето в планините също ще е лошо, там ще вали сняг, ще се увеличава снежната покривка.

Този процес обаче ще приключи сравнително бързо и още във вторник вечерта от запад на изток валежите ще спират. 

Моделите не са категорични по въпроса дали ще вали още, главно следващия четвъртък, но съществува вероятност за нови валежи, изглежда от дъжд, по нов средиземноморски циклон. Европейският и американският модел се разминават в прогнозите.

От -10 до +15 градуса през декември

Освен валежите, след четвъртък се формира тенденция на постепенно повишение на температурите и това повишение вероятно ще продължи до края на другата седмица. Тогава се очертава максималните дневни температури отново да бъдат над климатичната норма. Вероятно ще има съществена разлика между Северна и Южна България. На север ще е доста по-студено.

И сега с внимание. След неделя, 18 декември, се очаква над Балканите да нахлуе много студен въздух с полярен произход и в някои от дните дори дневните температури ще останат под нулата - възможно е да имаме ледени дни, и вероятно този период - след 19-ти декември, може да се окаже един от най-студените през тази зима.

Сняг покри високите села в община Родопи

Що се отнася до валежите, възможно е около 19-20 декември да видим валежи от сняг.

Освен у нас, сериозно застудяване се очертава в този период над цяла Източна и Северна Европа, като моделите показват сутрешни температури, на места със снежна покривка, дори под минус 10, минус 14 градуса. 

Коледата се очертава да бъде студена, остава да разберем дали ще бъде и снежна.

Байдън обяви извънредно положение в щата Ню Йорк заради снега

Северна Европа е в плен на зимата, докато у нас сега е доста топло, на север си е студено и ще остане студено и в следващите десетина дни, ще вали и сняг в големи райони на Чехия, Германия, Полша.

Засега тенденцията е зимата да се приближава все повече и повече към нашите ширини, възможно е да ни хване и истински зимен период, особено ако навали сняг, тогава е възможно да видим и по-сериозна зима.

Предстои да разберем.

Не пропускайте заседанията на Синоптичната комисия всеки вторник и петък след 8:30 сутринта в ефира на Дарик радио.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм