Украйна получи първите четири от общо осем гаубици "Зузана 2" словашко производство. Доставката на артилерийската система от държавната компания "Konštrukta Defence" беше потвърдена от Министерството на отбраната в събота, предаде БГНЕС.

Убит е най-добрият украински пилот, награден от Зеленски преди дни

Министърът на отбраната на Словакия заяви, че с доставката на гаубиците Словакия се е превърнала в един от най-значимите доставчици на военна помощ за Украйна. Сред другите предоставяни военни помощи е ремонтът на повредени украински военни превозни средства и иззети руски танкове и технологии.

Руснаците в Херсон са в беда

Министърът добави, че редовният и интензивен диалог с украинските партньори гарантира, че словашката помощ за Украйна е възможно най-ефективна, целенасочена и в крайна сметка животоспасяваща.

"Основната ни цел е да помогнем за спасяването на колкото се може повече човешки животи и да помогнем на нашите украински приятели да спрат това безсмислено и безгранично кръвопролитие", каза той и добави, че гаубиците ще помогнат на украинските въоръжени сили, тъй като артилерийските системи са ключов елемент от бойната поддръжка в продължаващия конфликт.

Министърът на отбраната Ярослав Над заяви, че с доставката на гаубиците Словакия се е превърнала в един от най-значимите доставчици на военна помощ за Украйна, съобщи словашкият вестник "The Slovak Spectator". Сред другите предоставяни военни помощи е ремонтът на повредени украински военни превозни средства и иззети руски танкове и технологии.

Русия: Унищожихме 1000 снаряда за американски гаубици в Славянск

Над добави, че редовният и интензивен диалог с украинските партньори гарантира, че словашката помощ за Украйна е възможно най-ефективна, целенасочена и в крайна сметка животоспасяваща.

"Основната ни цел е да помогнем за спасяването на колкото се може повече човешки животи и да помогнем на нашите украински приятели да спрат това безсмислено и безгранично кръвопролитие", каза той и добави, че гаубиците ще помогнат на украинските въоръжени сили, тъй като артилерийските системи са ключов елемент от бойната поддръжка в продължаващия конфликт.

Словакия активно предоставя помощ на Украйна, откакто Русия нахлу в съседната страна. Най-значимата предоставена военна помощ беше даряването на нейната система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна. Словакия е предоставила на Украйна също така минохвъргачки и други боеприпаси, авиационно гориво и преносима зенитна система "Игла".

В свой Туитър пост, украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви: "Самоходните гаубици "Зузана" пристигнаха в Украйна. Това е седмото подобно оръжие от типа на НАТО за #UAarmy. Зузана ще бъде в голямата компания на M777, FH70, CAESARs, M109, Krabs и PzH 2000. Благодаря на моя словашки колега @JaroNad и на словашкия народ."

През юни на Украйна бяха дарени и пет бойни хеликоптера съветски дизайн и боеприпаси, въпреки че те вече бяха заменени с по-нови UH-60M Black Hawks."

Словакия активно предоставя помощ на Украйна, откакто Русия нахлу в съседната страна. Най-значимата предоставена военна помощ беше даряването на нейната система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна. Словакия е предоставила на Украйна също така минохвъргачки и други боеприпаси, авиационно гориво и преносими зенитни системи "Игла".

През юни на Украйна бяха дарени и пет бойни хеликоптера съветски дизайн и боеприпаси, въпреки че те вече бяха заменени с по-нови UH-60M Black Hawks. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм