Врачанската поетеса Яна Кременска стана първият носител на националната литературна награда на името на поета Иван Давидков. 

 Днес на  официална церемония в Монтана тя получи наградата си от кмета на общината Златко Живков.

Победителката участва в първото издание на  състезанието  с поетичната си книга „Нека е всичко”.  

Авторката е журналист,  има  издадени 11 книги, част от  тях преведени на няколко езика.

Академик Владимир Зарев – председател на журито, излъчило победителите, аргументира неговото решение и определи поезията на Кременска като „изключително чувствителна, пределно искрена, разкриваща една дълбока човешка съдба“.

„За мен беше чест да бъда председател на този конкурс. Получихме 50 книги.", заяви председателят на журито акад. Владимир Зарев.

Той допълни, че между книгите е имало истински постижения.

"Думите не могат да се сравняват помежду си, но ние успяхме да отделим пет великолепни книги, които номинирахме.”, допълни още акад. Владимир Зарев. ”Радвам се, че съм тук, в това време, когато тези които пишат са повече от четящите.”

Националната литературна награда на името на Иван Давидков е учредена през миналата година с решение на общинския съвет в Монтана по идея на писателя Мартен Калеев.

„Това е само първата стъпка”, каза кметът Златко Живков.

Награди получиха още Калина Линкова, Наталия Иванова, Сашо Серафимов и Тони Телалов.

При анонса им писателят Мартен Калеев каза: „Поезията е опит да се опише човешката душа, не да се съизмерват мускули. Думите са тихи и пристъпват в душите ни и според това какво ще заварят в тях, редят своите приказки. Абсурдно е да се очаква, че конкурсът ще е произнасяне като последна инстанция за абсолюти – този талантлив, онзи не е. Това е нелепо и ненужно, макар в толкова конкурси да се натрапва това явление.

Опитваме се с този конкурс да си спомним за красивото слово на един голям самобитен талант, успял да остави съкровище от стихове, есета, картини, и десетки текстове, в които усещаме как диша животът и как преглъща сълзите си. Да му се поклоним. Да насърчим неговите следовници. Нито повече, нито по-малко. Ако някой не разбира това, значи не заслужава да разбира философията на живота, и нека си остане жалък самодържец в малката си държавица на неговото самотно его.“

Тони Теллалов беше категоричен в посланието си към организаторите и аудиторията: „Наградите са само върхът на айсберга. Във всеки такъв форум се крие много повече. Най-важното е, че той събира пишещи хора. Затова трябва не само да се пази, а и да се отглежда.“

Церемонията по връчването на НЛН „Иван Давидков“ се състоя в навечерието на Международния ден на поезията – 1 октомври. В началото на събитието писателят Мартен Калеев – инициатор за учредяването на наградата и член на журито, очерта значимостта на творчеството на Иван Давидков. Той го определи като „ярък метафорист“.

За приноса му за българската литературна съкровищница говори и акад. Владимир Зарев. В препълнената зала на Художествена галерия „Кирил Петров“ на фона на изложба от живописни платна на Иван Давидков прозвуча запис на гласа на поета, който представи своите творби „Прелюд и фуга“ и „Мелодия за флейта“.