През изминалия уикенд младата ни надежда в автомобилните спортове, Никола Цолов, постигна нещо, което никой друг българин не беше успявал до този момент – победа в състезание от Формула 3.

„The Bulgarian Lion“ – кaкто го наричат, печели Национални шампионати в Гърция и Румъния, а в Италия става първи на Световната WSK OpenCup в клас „Мини“. Класира се на 7-мо място в света. Той е част от академията за развитие на млади пилоти на „Алпин“ и е първият пилот, който става част от отбора на великия Фернандо Алонсо. 

Няколко интересни факта за „Българския лъв“

Цолов се състезава с уникална каска с българското знаме и лъв.

Първият българин с победа във Формула 3: Кой е Никола Цолов-Българския лъв

"Когато участвах в международни състезания и коментаторът винаги даваше прякори на пилотите в челото. Така се появи “българският лъв” и реших да го запазя. Постепенно станах известен с този прякор, дори в България, което е много мило. Освен това лъвът идва от герба ни, на който има два лъва. Много съм горд, защото никой мой сънародник не е постигал нещо подобно на това ниво. Гордея се да представям страната си и се надявам да стана първият българин във Формула 1, това е мечтата ми", обяснява в интервю младата надежда.

От картинга в мола до пистата на Формула 3

Първият българин с победа във Формула 3: Кой е Никола Цолов-Българския лъв

Никола Цолов е роден на 21 декември 2006 г. в София в семейството на Мира и Димитър Цолови. Баща му, компютърен специалист, запалва страстта на Никола към автомобилните спортове, когато го води на картинг състезание в закритата писта за картинг в София Ринг Мол. Това е моментът, когато бъдещето на Никола започва да се очертава.

Първи стъпки 

След първото картинг състезание, бащата на Никола го записва на детски спортен лагер в Националната спортна академия (НСА). Там, бившият пилот във Формула BMW, Германия, Николай Върбицалиев, забелязва таланта на младия Никола и казва на баща му: "Синът ти има талант". Това води до записването на Никола в Картинг академията за млади пилоти на пистата в Кюстендил.

Професионално обучение

В периода 2016-2017 г. Никола се обучава професионално в академията, където усъвършенства своите умения и набира опит на пистата. Тези години са ключови за развитието му като състезател и го подготвят за бъдещите му успехи.

Първият българин с победа във Формула 3: Кой е Никола Цолов-Българския лъв

През 2020 г. дебютира в клас „OK Junior“ и става 7-ми в света. През 2021 г. започва да кара в шампионата вече в старша възраст.

Покана от легендата

През 2021 г. Никола получава уникална покана от самия Фернандо Алонсо, легенда във Формула 1, да участват заедно в надпреварата за издръжливост „24 часа на Дубай“. Въпреки жестоката конкуренция, те успяват да се класират на 3-то място – едно невероятно постижение за младия българин.

На следващата година Алонсо става мениджър на българския талант, когато Никола е едва 15-годишен. През 2022 г. Фернандо основава собствена мениджърска компания „A14 Management“, като именно Цолов става първият пилот, присъединил се към нея и получава място в Испанския шампионат на Формула 4.

От 21 старта, българският пилот печели общо 13 победи и записва в актива си 15 полпозишъна и 17 най-бързи обиколки, също така поставя рекорд за най-много спечелени точки, като печели 400 точки в рамките на един сезон.

Формула 3 

През септември 2022 г. българският състезател участва в следсезонните тестове на Формула 3 на ФИА – (международна автомобилна федерация), като се състезава за отбора „ART Grand Prix“. 

На 25 май 2024 г. записва първата си победа във Формула 3 - шампионата в Монте Карло. 

Цолов тръгва от първа позиция и не изпуска първото място до самия край на 23-те обиколки.

По пътя към Формула 1

През март 2022 г. официално става част от „Alpine F1 Racing Team“ и академията на отбора за развитие на млади таланти по пътя им към Формула 1.

Никола Цолов не само показва изключителен талант и упоритост, но и доказва, че с правилната подкрепа и много труд, успехите са неизбежни.

Първият българин с победа във Формула 3: Кой е Никола Цолов-Българския лъвПътят му до победата във Формула 3 е изпълнен с предизвикателства, но той продължава да се изкачва нагоре, стъпка по стъпка, оставяйки след себе си незабравими моменти и вдъхновявайки младите поколения на България.