Първото изстрелване на ракета в космоса от британска земя се очаква да се състои през нощта на 9-и срещу 10-и януари, предаде ДПА.

Ако всичко върви по план и времето позволява, ракетата със сателити на борда ще бъде изстреляна от космодрума „Корнуол“ като част от мисията „Start Me Up“ („Запали ме“), наречена така в чест на едноименния хит на групата „Ролинг стоунс“ от 1981 г.

Мисиите до Луната, които предстоят през 2023 година

Първоначалният прозорец за историческата мисия ще се отвори в 22:16 ч. по Гринуич в понеделник (0:16 ч във вторник българско време), а допълнителни резервни дати се предвиждат до края на януари.

В мисията участват модифициран самолет "Боинг 747" на „Върджин Атлантик“ и ракета „ЛончърУан" на „Върджин Орбит“.

Боингът, наречен „Космическо момиче“ ("Cosmic Girl"), ще излети хоризонтално от новото съоръжение на летище Корнуол Нюкий и ще носи ракетата, която ще пусне на около 11 000 метра над Атлантическия океан южно от Ирландия.

За първи път: Турция изпраща свой гражданин в Космоса

След това самолетът ще се върне на космодрума, а ракетата, след като запали двигателя си ще изведе в орбита множество малки сателити с различни граждански и отбранителни приложения.

Това ще бъдат първите сателити, изстреляни в космоса от Европа.

В миналото спътниците, произведени във Великобритания, трябваше да бъдат транспортирани до чуждестранни космодруми, откъдето да излетят в космоса.

Създателят на Космос БГ: Планира се строеж на бази в орбита около Луната

„Навлизаме в нова космическа ера за Обединеното кралство с първото в историята изстрелване на сателит от британска земя и от Европа“, каза Иън Анет, заместник-главен изпълнителен директор на Британската космическа агенция.

В четвъртък системата "ЛончърУан" на „Върджин Орбит“ успешно завърши цялостна генерална репетиция за изстрелване.

Дан Харт, главен изпълнителен директор на „Върджин Орбит“, сподели: „След като се уверих, че всеки технически аспект е изряден и всички разпоредби и протоколи са изпълнени, за мен е радостно да видя това историческо начинание на прага на осъществяването“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм