Най-вероятно отиваме към избори. Проблясваше някакъв шанс за правителство, може би най-сериозно в заявката на Христо Иванов, която обаче претърпя твърде несериозна реакция от страна на Бойко Борисов. Това заяви пред Дарик радио политологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Мирчев: Скандалът с терориста и Nexo бяха дирижирани, за да е сигурно, че третият мандат няма да е в ДБ

„ГЕРБ се опита да свърже „Демократична България” и „Продължаваме промяната” едва ли не с разследванията за "НЕКСО", които текат в САЩ. Тогава стана ясно, че и този път правителство няма да има,”посочи Симеонов.

За него като цяло това е ситуация, в която сякаш всички са доволни.

„Някъде дълбоко в себе си „Демократична България” са доволни, че този горещ картоф не отива при тях. Защото ако беше отишъл, шансовете и без друго не бяха големи, въпреки сериозната заявка от тях.”

Според Симеонов президентът също печели в тази ситуация. Той прави консервативен ход, който е без изненади, защото преценката е била, че правителство няма да се състави.

Ченчев: БСП със сигурност няма да продължи политиките на служебния кабинет

„Струва ми се, че вече плува в свои води. Освен това той получава шанс за още едно безопасно отиграване, защото ако дадеш мандата на „Демократична България,” правиш политика, а ако дадеш мандата на БСП, действаш праволинейно, което обикновено е най-безопасната опция.”

Даването на мандата на БСП според Първан Симеонов е някаква форма на съюз между електората на социалистите и Румен Радев.

„Този съюз е важен, защото между Радев и електората на БСП, който го обича, седи Корнелия Нинова. На всичкото отгоре, горещият картоф е пак при нея, което е много сериозно изпитание. Тя е доста енергичен политически образ и аз не се съмнявам, че ще направи някакви опити да задържи мандата.”

Минчев: Изборният кодекс и войната в Украйна ще са двете основни теми за ПП при преговори с БСП

В заключение Първан Симеонов обясни, че има някакъв шанс да няма избори.

„Аз лично бих се надявал на това като български гражданин. Първо обаче партиите гледат да не излязат виновни за задаващите се избори, а не да създадат правителство. Второ – те с удоволствие ще оставят тази отговорност на Радев и даже ще го сочат пръст как преяжда с власт. И трето, ако направят правителство, чудесно, но в момента по-скоро не искат.”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм