Фокус на първата среща на клуба на Дарик "QD9" (бел. ред. - "quoi de neuf" в превод от френски "какво ново") бяха "soft power" — възможностите, които има България, с акцент върху модерната култура. Специални гости, които взеха участие в срещата, бяха режисьорът Явор Гърдев, музикантите Теодора Цветкова и Trombobby, министъра на културата Кръстю Кръстев, а домакин беше Н. Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България

"Искахме да създадем нещо по-различно. Нашето разбиране е, че големите пробиви се случват чрез съчетаването на абсолютно несъчетаеми изкуства и индустрии. Заради това, че сме малък пазар и малка държава, имаме навика да се самозатваряме в още по-малки общности и да си гледаме твърде често в обувките и калта. И понякога забравяме, че покрай нас може да се движи някой, който да прави нещо интересно. Може да няма пряка зависимост към това, което ние правим, но всъщност да има много голям ефект върху нашата работа, нашата дейност и нашите ценности. Това е идеята за този клуб", коментира изпълнителният директор на Дарик Христо Христов.

Програмният директор на Дарик Константин Вълков и главният редактор на darik.bg Ралица Гълъбова обясниха каква е причината да бъде създаден клуб "QD9" .

"Ръководехме се от два принципа - за първия прочетох преди време в едно интервю на Върджил Абло - "принципът на третините". Едно нещо, за да е успешно, трябва да отговаря на следните три условия - да има желание някой да го притежава, някой да участва в него, някой да иска да го види. Ако няма желание към това нещо, тогава няма никаква причина то да съществува. В случая с "QD9" отговаряме на първото условие. Второто е да има провокация към установеното статукво. В момента има доста клубове в България, но нашият няма нищо общо с тях. 

Формулата, по която каним членовете е следната – 75% хора от креативните индустрии и 25% хора от предприемаческата сфера. Третото е да е леко арт, а този клуб е толкова арт, че дори ние не знаем какво се случва. Истинската причина да създадем “QD9” е, че ние медиите сме виновни, че не даваме думата на тези хора. Не провокираме дебат, не отправяме покана за разговор, занимаваме се с дребнотемия", каза Константин Вълков. 

"Обществото е най-голямата общност, свързана с общ, значим интерес. Вътре в обществото може да има малки общности, които са свързани на база близост, интерес или други неща, които свързват хората. За да бъдем истинско общество, трябва да си помагаме. Без подкрепа един към друг, няма общност. Ако не споделяме, няма общност. Това, което е много важно в модерните общества, е че те стават много по-индивидуалистични. Т.е. ние разваляме обществата и общностите, ставайки абсолютно самодостатъчни.

Аз живях доста години в Ню Йорк, бих могла да живея там без да познавам никого, защото чрез мобилния си телефон и дигиталните технологии аз мога да правя всичко. Това унищожава емпатията. Емпатията е основата на общото разбирателство. А в моята работа, в дипломацията, намирането на общ интерес и разбирателство е абсолютно всичко. Защото целта на преговорите не е победата. Победата е целта на войната.

Целта на преговорите е да се открие компромис, който е достатъчно удовлетворяващ за всички заинтересовани страни. Аз съм експерт в сферата на многостранната дипломация. Така че, трябва да търсим общите неща, а затова ни трябва емпатия. Емпатия е пълната противоположност на индивидуализма", коментира пред членовете на "QD9" Н. Пр. Джузепина Дзара.

"Досега не знаех предмета на този клуб и видимо той си поставя за цел да го изобрети. Да се осмислим, след като се видим. На мен ми се струва, че това, което е най-важно, е че това събрание съдържа в себе си потенциал…Всъщност, да има потенциал е най-важното нещо, което може да има, защото тогава - нещо има да идва и то не в далечна историческа перспектива, а е осезаемо, че то има да дойде много скоро.

Ако някое външно око забелязва или усеща някакви вълни, които може да нарече "потенциал" или хора, които имат необходимата жажда да реализират нещо, което има да идва, тогава ние имаме изключителен ресурс, въпреки че не изглежда така.

Нашето общество, за разлика от много други балкански общества, не успя в много неща, много трудности преодоля по най-сложния начин, но едно нещо успя да направи - да задържи любопитството към различен вид опит, да не се затвори", каза по време на срещата режисьорът Явор Гърдев. 

"В нашия сектор не можем да се обединим около някаква идея. Разделени сме на различни сектори, жанрове, гилдии, подгилдии и всеки търси само собствената си правда. Аз мисля, че крайно време е хората, които се занимават с това нещо, да се обединим около някои неща - че първо няма да се случи лесно, че това не трябва да ни отчайва, напротив - да ни направи по-сплотени. Тогава енергията, с която ще застанем пред хората, които отговарят да се случат по-добре неща в културата, хората, които финансират и подреждат нещата, да имаме повече изисквания към тях и тогава ми се струва, че ще се чуе по-здраво онова, което искаме. Ако всички стоим зад него, енергията ще бъде огромна.

Вярвам, че това ще се случи скоро и много се надявам на тези млади хора, които виждам тук, защото те имат най-различни идеи. Мисля, че те са предопределени от съдбата и другите неща, които се случват в света, да се обединят в своята си кауза. По някакъв начин да променят този свят. Много ми се иска да вярвам в тях, че ще случат техния свят. Който, надявам се, да бъде по-съвършен от нашия", заяви министърът на културата Кръстю Кръстев. 

***

"QD9" е нова платформа за обмяна на идеи, промяна на процеси, менторство на млади социални иноватори и организиране на нов тип събития, създадена от Дарик радио. Идеята на платформата, изградена на принципа на частен клуб, е да събере на едно място хора, които имат потенциала да движат обществото напред. Иновативни експерти, които да изграждат среда за реализация на креативни предприемчиви идеи и проекти. Първите членове в клуб “QD9” бяха поканени от екипа на Дарик радио след много задълбочен избор. Екипът на медията пое ангажимент пред тях да дава думата за смислените им идеи за развитие на обществото, да провокира дебат и дискусия по важните теми, които засягат развитието на страната. 

Церемония по основаването на клуб QD9