Папа Франциск изключи възможността за официално църковно разследване на твърденията за сексуално посегателство срещу канадския кардинал Марк Оуеле, след като предварителните проучвания не откриха основания за такова, съобщи Ватиканът.

Папата си назначи личен здравен асистент

Оуеле, който някога беше смятан за силен кандидат за папа, беше посочен в съдебни документи от тази седмица, свързани с колективен иск, насочен срещу повече от 80 членове на духовенството в архиепископията на Квебек.

78-годишният Оуеле е обвинен в злоупотреба със стажантка, идентифицирана само като "F", в периода 2008-2010 г., когато е бил архиепископ на Квебек.

Папа Франциск: Бих могъл да се оттегля, но няма!

В първата си реакция по случая говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че "предварителното разследване", което вече е разпоредено от папа Франциск, е установило, че няма "елементи за започване на съдебен процес".

Понтифът се обърна автора на тази анкета - отец Жак Серве, и отново получи отговор, че няма основания за започване на официално разследване.

"След допълнителни съответни консултации папа Франциск заяви, че няма достатъчно елементи за започване на канонично разследване за сексуално посегателство от страна на кардинал Оуеле срещу лицето F", се казва в изявлението.

Оуеле е префект на Конгрегацията за епископите - една от най-важните функции в управлението на Ватикана.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм