Най-малко 45 чувала с човешки останки са открити в овраг в западния мексикански щат Халиско по време на издирването на седем младежи, обявени за изчезнали миналата седмица, съобщиха местните власти, предаде АФП.

"Бяха извадени 45 чувала с човешки останки, които принадлежат както на мъже, така и на жени", се казва в изявление на щатската прокуратура.

Откриха овъгленото тяло на жена в района на с. Гецово, изчезнала на 17 май

Ужасяващото откритие е направено във вторник на дъното на 40-метров ров в община Сапопан, предградие на Гуадалахара, голям индустриален център.

Властите са започнали издирването на две жени и петима мъже, всички на възраст около 30 години, които са обявени за изчезнали от 20 май.

Съобщенията за изчезнали лица за всеки от тях са били подадени поотделно в различни дни, но разследващите са установили, че всички те са работили в един и същ кол център.

Останки на човек, изчезнал през 1998 г., бяха открити в езеро

Кол центърът се намирал в същия район, в който били открити човешките останки.

Съдебните експерти все още не са определили броя на жертвите и тяхната самоличност.

Първоначалните разследвания предполагат, че кол центърът може да е бил замесен в незаконни дейности, а местните медии съобщават, че властите са открили марихуана, кърпа и парцал за почистване с видими петна от кръв, както и документи за възможни търговски дейности.

Роднините на изчезналите обаче обвиниха властите, че се опитват да криминализират жертвите.

Откриха останките на жена, изчезнала преди година

През последните години в различни райони на Халиско бяха открити човешки останки в чували или в немаркирани импровизирани гробове.

През 2021 г. в община Тонала, в Халиско, бяха открити около 70 чувала с човешки останки на 11 души.

А през 2019 г. в 119 чувала в ненаселен район на Сапопан са открити телата на 29 души.

Друг случай, предизвикал многобройни протести в Халиско, е изчезването през март 2018 г. на трима студенти по кино, чиито останки са разтворени в киселина.

Хората са приемали наркотици в Испания преди 3000 години, установи проучване

Също така през 2018 г. медиите съобщиха, че са изчезнали трима италианци, за които се твърди, че са предадени от полицията на картела "Ново поколение" в Халиско, на когото уж били продали дефектни машини.

Италианците не са открити въпреки масираните издирвания от страна на щатските и федералните правоприлагащи органи.

По данни на местните медии само през първите два месеца на тази година в пет импровизирани гроба в района на Гуадалахара са открити останките на 33 души.

Откриха човешки останки при почистване на храсти в „Дружба“

В щата действа картелът "Ново поколение" от Халиско, който е една от най-мощните организирани престъпни групи в Мексико и е въвлечен в спорове с други наркосиндикати.

От началото на противоречивата военна офанзива срещу наркотиците през декември 2006 г. в Мексико са регистрирани над 340 000 убийства и около 100 000 изчезвания, повечето от които се приписват на престъпни организации.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм