В много части на света свободата е нещо, което се приема за даденост - свободата да избираме каквато религия искаме (или да не избираме никаква религия), свободата да сме във връзка с любимия човек (или да не сме), свободата да пътуваме... списъкът е дълъг.

За съжаление, има много, много места по света, където тези свободи не са достъпни за повечето хора, които са принудени да живеят празен, непълноценен живот, за да не ги вкарат в затвора или дори нещо по-лошо.

Ако не знаете какво означава да се страхуваш да изразиш мнението си, тогава можете да се смятате за големи късметлии, че живеете на място, където свободата е приоритет, както и основно човешко право. И както всички хубави неща, свободата трябва да се празнува, а именно това е целта на Световния ден на свободата.

Факти за Световния ден на свободата

За много хора е лудост да си представят свят без свобода. Много хора са изпитали свободата през целия си живот. За много хора обаче това не е така и затова е важно да разберем и да потърсим начини да направим промени.

Световният ден на свободата е създаден в чест на падането на Берлинската стена. Датата не е свързана толкова със самата стена, а по-скоро с това, което тя символизира. Падането на тази стена беше краят на комунизма в Централна и Източна Европа.

В края на Втората световна война Германия е разделена на две части. Имаше Западна Германия и Източна Германия. Съветският съюз контролираше Източна Германия. Френската, британската и американската армия окупираха части от Западна Германия. След Втората световна война Източна Германия е обявена за самостоятелна държава.

Условията на живот в Западна и Източна Германия се различаваха значително, ако вземем предвид напълно различните стилове на управление. Икономическите условия процъфтяваха в Западна Германия, където тя беше капиталистическа. В комунистическа Източна Германия обаче се случи точно обратното. Много германци дезертираха в Западна Германия, за да се опитат да избягат от трудните и предизвикателни условия, които идваха с комунистическото ръководство.

В резултат на това между 1949 и 1961 г. Източна Германия е напусната от близо три милиона души, а Съветският съюз се оказва в много отчаяно положение. Той заплашва да използва ядрени оръжия, за да може да завладее Западна Германия.

През 1961 г. войници поставят бодлива тел и бетонни стълбове, с което създават физическа бариера между Западен и Източен Берлин. Това се случва през нощта, а хората в Берлин се събуждат на сутринта и разбират, че няма да могат да отидат в другата част на града, дори ако имат семейство или работа от другата страна.

91-километровата стена имаше минни полета, наблюдателни кули, електрически огради и други елементи, инсталирани извънредно, за да се гарантира, че никой не може да премине през нея.

Ограниченията за пътуване от Източна Германия са значително намалени през 1989 г., когато на власт идва нов лидер. На хората беше позволено отново да преминават в Западен Берлин от Източен Берлин. В резултат на това хиляди хора се спуснаха към стената, когато разбраха, че през 1989 г. границите не са затворени. Те започнаха да използват чукове и длета, за да отчупят стената, и тя се срути парче по парче.

Година по-късно, през 1990 г., Германия отново става единна държава, като западната и източната ѝ част се обединяват. Въпреки че въпросът в Германия изглежда решен, това не означава, че свободата не е застрашена.

Навсякъде по света има тирани, които се опитват да манипулират паричните сектори, заплашват с насилие или се опитват да използват други форми на власт, за да придобият контрол над различни области.

Ето защо Световният ден на свободата е толкова важен. Трябва да повишим осведомеността за различните проблеми, които все още се случват по света, и да се борим за хората, които най-много се нуждаят от това.

История на Световния ден на свободата

Световният ден на свободата е федерален празник, посветен на падането на Берлинската стена. Денят е посветен на края на комунизма в Източна и Централна Европа и е обявен през 2001 г. от президента Джордж Буш-младши. Създаден е, за да се отбележи обединението на близките, разделени от Желязната завеса и различните идеологии, и в крайна сметка служи за потвърждение, че решимостта на масите може да промени границите, да прекъсне неблагоприятните решения и да определи вида на ръководството, което желаят, за да живеят в по-свободно и по-справедливо общество.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм