Днес са Рождественските Заговезни - последният ден, в който може да се яде месо преди 40-дневния Рождественски пост или т.нар.коледни пости.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Сина Исус Христос.

Следващите 40 дни са време на смирение, молитви за пречистване от греховете, покаяние, въздържане от страсти и пороци, прошка.

Телесният пост, който се изразява във въздържание от храна, изисква да не се ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход - мляко, сирене, яйца. Ограничението е най-строго в първата седмица (15 - 21 ноември) и в периода 20 до 24 декември вкл, когато е позволена само растителна храна с олио. През останалите дни (без сряда и петък) се разрешава риба, както и безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. На празниците Въведение Богородично (21 ноември) и Никулден (6 декември), на трапезата се слагат риба и вино.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Ето и постите по дати:

15-22 ноември – спазва се строг пост

23 ноември – 19 декември – позволено е вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

20-24 декември – отново спазваме строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.

25 декември – вече може да се блажи – т.е хапва месо и млечни продукти

Какво да хапваме по време на Коледните пости?

Организмът ни има нужда от белтъчини като боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур, нахут, киноа, гъби, авокадо, ядково мляко, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Включете също ядки и семена в менюто си – орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други.

Нужно е да приемаме и повече плодове и зеленчуци, които да донесат на организма ценни витамини и минерали. Най-добре е ако са сезонни.

По време на коледните пости е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, все още има патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле и царевица.

Има някои дни, в които може да се яде риба, а на Никулден даже е задължително. Някои от рибите, които са с най-високо съдържание на белтъчни са риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва.