През последните години, все повече хора избират да инвестират немалка част от своите средства в различни дигитални валути. Имайки предвид бързия растеж на пазара, не е изненадващо, че той бива запълнен от нови валути с всеки месец. Това разнообразие предоставя на търговия изобилие от опции, което значи, че всеки може да заложи на сигурното, или да инвестира в току-що появили се валути. И все пак, най-често задаваният въпрос в света на дигиталните валути остава "Как да купя Биткойн?", тъй като именно това е валутата, която почти всеки инвеститор е закупил. Несъмнено подобен тип инвестиция може да е обвързана с множество плюсове. Има ли обаче потенциални недостатъци, които трябва да обмислите преди да закупите крипто ще споделим по-долу в статията.

Предимства и недостатъци на инвестициите в
криптовалути

Подобно на всяко друго нещо, крипто търговията също има както позитивни, така и отрицателни страни. Много запалени фенове на дигиталните валути биха казали, че подобен тип инвестиции са обвързани само с бъдещи позитиви, а в дългосрочен план, минусите са несъществуващи. Истината обаче е друга. Крипто търговията крие своите рискове, а всеки, имащ желание да закупи дадена валута, трябва да се запознае с тях предварително. Преди това обаче ще обърнем внимание на ключовите предимства, които вървят ръка за ръка с крипто инвестициите.

Основните плюсове свързани с криптовалутите

Едно от най-ключовите предимства на криптовалутите е това, че те са достъпни за почти всеки потребител. Платфрмите, позволяващи търговията с дигитални валути обикновено приемат клиенти от множество части на света. 

Друг плюс пряко свързан с крипто инвестициите е, разбира се, потенциалният приход. Всички потребители закупуват различни валути с надеждата да спечелят пари, когато стойността на въпросната валута се вдигне. Има множество примери за хора, които са изкарали хиляди, а някои дори милиони чрез крипто търговия.

Към момента има десетки “Биткойн милиардери”, включително бизнесменът Даниел Крокър, австралийският предприемач Кейн Елис, както и Хедър Дилейни, която има собствено бизнес. Сред най-успешните инвеститори има и такъв, който вече се е пенсионирал и се наслаждава на спокойствието си.

Друга причина, поради която хиляди хора по света избират да инвестират в криптовалути е именно сигурността, на подобен тип търговия. Надеждните трейдинг платформи имат множество мерки за сигурност, която елиминират шанса за потенциални измами. Освен че всеки клиент трябва да премине през процес на верификация, трансакциите трябва да бъдат извършени от платежни методи, регистрирани с данните на въпросния потребител. Допълнителните мерки за сигурност при закупуване на крипто включват и друфакторна верификация. 

Освен това, ако имате децентрализиран крипто портфейл и го използвате правилно, няма да има никаква опасност от хакерски атаки и кражба на средства. Причината е, че подобен тип портфейли не съдържат т.нар. частни ключове.

И на последно място, много потребители приемат инвестициите в крипто като защита от инфлацията, тъй като дигиталните валути се различават от традиционните такива и не се влияят от подобни промени. Колкото по-голям е интересът към една криптовалута, толкова повече би се покачила нейната стойност. Според статистиките, голям процент търговци увеличават своите крипто инвестиции по време на инфлация, за да намалят рисковете свързани с нея. 

Основни минуси свързани с криптовалутите

Колкото и примамливо да звучат инвестициите в криптовалути, има няколко недостатъка, на които търговците трябва да обърнат внимание. Един от тях е рискът от потенциални загуби. Както има шанс стойността на дадена валута да скочи само за няколко часа, съществува и вероятността нейната цена да падне на половина, а дори и повече. Дори най-популярната валута на пазара Биткойн претърпя множество спадове и възходи през изминалата година, което доказва, че приходите никога не са на 100% гарантирани.

Друг минус са таксите при закупване на валути. Всяка една платформа, в която потребителите могат да закупуват валути има различни такси, които в зависимост от компанията, в повечето случаи варират между 0.5 и 5%. Такси има и при местенето на криптовалути от една платформа в друга. Например, ако сте решили да се регистрирате в друга трейдинг платформа и искате да преместите криптото, което сте закупили, ще трябва да направите това по една от наличните мрежи, например Etherum Network, Cronos Network и т.н. При подобен тип трансфери се начисляват такси, определящи се от въпросната мрежа (network) и част от стойността на вашата криптовалута ще бъде взета. 

И на последно място, ако даден инвеститор стане жертва на каквато и да било крипто измама, няма как да потърси съдействие от държавата. В много случаи, дори трейдинг компанията не може да предложи съдействие за подобен тип казуси, в които потребителят е извършил грешка свързана със сигурността на неговите инвестиции.

Заключение

Броят на позитивите свързани с криптовалутите съвсем не са малко. Потенциалните приходи, защитата от инфлация и надеждните трансакции са сред основните причини, поради които толкова много хора по света инвестират в дигитални валути. Имайки предвид недостатъците на крипто търговията обаче е важно да подчертаем важността на разумните инвестиции и времето прекарано в проучване на пазара. Препоръчително е да инвестирате суми, които отговарят на бюджета ви и винаги да се възползвате от различните мерки за сигурност на вашите средства.