Руски съд осъди журналист на 22 години затвор за държавна измяна, след като според прокурорите той е разкрил държавна тайна - според поддръжниците му това е неоправдано сурово наказание, което показва липсата на свобода на медиите в Русия.

Лидерът на Black Lives Matter е обвинен в кражба на 10 млн. долара от движението

Иван Сафронов, бивш репортер в областта на отбраната за вестниците "Комерсант" и "Ведомости", станал съветник на ръководителя на руската космическа агенция, беше арестуван през 2020 г. и обвинен в разкриване на класифицирана информация.

Осъдиха младеж заради побой след спор за паркиране

Адвокатите на Сафронов заявиха пред РИА Новости, че ще обжалват присъдата.

Поддръжниците му твърдят, че делото е отмъщение за репортажите му, които разкриват подробности за международните оръжейни сделки на Русия.

Осъдиха съпруга на Нанси Пелоси за шофиране в нетрезво състояние

"Всички, които са близки на Сафронов, смятат, че обвинението в държавна измяна е абсурдно", заяви журналистката Катерина Гордеева, след като интервюира майка му, сестра му и бивши колеги за документален филм по случая.

Известен критик на Путин почина при мистериозни обстоятелства във Вашингтон

Адвокатът по правата на човека Павел Чиков заяви, че присъдата е "дивашко, демонстративно жестоко наказание, съответстващо на сегашното състояние на Русия". Той заяви, че не може да намери примери за дела за държавна измяна, които да са довели до толкова дълга присъда, още повече срещу журналист.

Косово обяви руска журналистка за персона нон грата

Преди произнасянето на присъдата Европейският съюз призова Русия да оттегли всички обвинения срещу 32-годишния Сафронов и да го освободи безусловно.

Прокурорите заявиха, че Сафронов е споделил с външното разузнаване на Чешката република държавни тайни за продажбите на оръжие от Русия в Близкия изток. Той отрича обвиненията през цялото време и миналия месец отхвърли споразумение за признаване на вина, според което щеше да изтърпи 12-годишна присъда.

САЩ настоява Русия да приеме сделка за освобождаването на Бритни Грийнър

Арестът му през юли 2020 г. предизвика възмущението на руските журналисти, включително на държавните медии.

32-годишният Сафронов категорично отрича обвиненията и заявява, че информацията, за която се твърди, че е предал на Чешката република, е била изцяло публична информация с отворен източник, съобщи "Ройтерс".

Дугин публикува обвинение към Христо Грозев за съучастие с украинското разузнаване

По време на съдебния процес неговият правен екип публикува линкове към 19 публикувани статии и правителствени изявления, които според прокурорите представляват "държавни тайни", за които се твърди, че Сафронов е предал на чешкото външно разузнаване.

"Иван никога не е изпращал никаква секретна информация никъде - нито за пари, нито безплатно. Всички свидетели на обвинението заявиха в съда, че той не се е занимавал с престъпна дейност. Той е бил обикновен журналист, който честно си е вършил работата", се казва в изявлението на адвокатите му.

Зеленски отстрани ръководители на прокуратурата и разузнаването

Защитниците му смятат, че процесът е отмъщение за това, че Сафронов е разкрил плановете на Русия да продаде изтребители на Египет. Сделката, оценявана на 2 млрд. долара, беше прекратена скоро след това, когато САЩ заплашиха със санкции Кайро, ако тя се осъществи.

Преди съдебното заседание няколко независими руски медии призоваха Сафронов да бъде освободен. В свое изявление медиите, сред които "Медуза", "Новая газета" и телевизия "Дъжд", заявиха, че е "очевидно", че Сафронов е наказан за репортажите си за сделките с руски военни поръчки, които са разгневили руското министерство на отбраната.

Проруски скандирания предизвикаха възмущение на мач в Истанбул (видео)

Тежката присъда - по-голяма от тази, която руските съдилища обикновено произнасят по дела за убийство - се разглежда като знаков удар срещу руските репортажи на фона на засилването на натиска, който Кремъл оказва върху свободата на медиите след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм