Намирам това за смешно. За трети или четвърти път приемат в Европейския парламент решение, осъждащо Унгария. В началото мислехме, че това е изключение. Но сега го възприемаме като шега. Така коментира унгарският премиер Виктор Орбан декларацията на Европейския парламент, че Унгария вече не може да бъде смятана за пълноценна демокрация.

В декларацията, приета вчера с 433 гласа "за", 123 "против" и 28 "въздържал се", евродепутатите констатират, че под управлението на националистическото правителство на Орбан Унгария е станала "хибриден режим на изборна автокрация", припомня БТА.

ЕП: Унгария вече не може да се възприема като пълна демокрация

В текста на документа се отбелязва, че в Унгария са подкопани европейските ценности до степен страната да бъде отстранена от общността на демокрациите. Членовете на ЕП изразяват опасения по адрес на конституционната и изборната система в Унгария, независимостта на съдилищата, предполагаемата корупция, нередностите в управлението на публичните средства, правата на ЛГБТ общността, свободата на медиите, както и академичните и религиозните свободи.

Орбан бе удостоен от сръбския си съюзник, президента Александър Вучич, с най-високия орден на Сърбия. В сръбската столица Орбан повтори критиките си към санкциите на ЕС срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна. "Като гледам енергийните санкции, виждам, че ние, европейците, които сме енергийни джуджета, налагаме санкции на енергиен гигант", каза той.

ЕК ще предложи европейски закон за свободата на медиите

Според него това е "напълно необичайно явление в историята" и добави, че подобни неща обикновено не водят до нещо добро. "Ние сериозно страдаме от тези санкции. Те са лоши за нас, те са болезнени за нас, те струват много пари", добави унгарският премиер.

На съвместната пресконференция Вучич потвърди, че Белград няма да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия въпреки призивите на Брюксел да се съобрази с европейската политика, ако иска да стане член на ЕС. "Сърбия остава на европейския път, но тя има държавни и национални интереси, от които няма да се отклоним", заяви сръбският президент.

Декларацията на европарламента не налага никакви наказания на правителството в Будапеща, нито задължава други страни от ЕС да предприемат конкретни действия в тази насока.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм