Министър-председателят на Унгария, Виктор Орбан, ще проведе среща в понеделник в Рим с италианския премиер, Джорджа Мелони, преди предстоящата среща на върха на ЕС, където ще се обсъдят ключовите позиции в съюза, съобщава Франс прес.

Двамата консервативни лидери искат Европа да вземе под внимание „посланието“, което гражданите отправиха на евроизборите на 6 и 9 юни, на които се отбеляза значителен ръст на гласовете за крайнодесните партии.

Според дипломатически източници обаче, Европейската народна партия, най-голямата политическа сила в Парламента, подкрепяща повторното назначаване на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Комисията, се е опитала да се възползва от своето предимство по време на преговорите в началото на седмицата.

Очаква се на 27 и 28 юни в Брюксел да се проведе още една среща на страните-членки, която ще се стреми да постигне компромис за разпределението на постовете, вземайки предвид политическия и географския баланс в ЕС.

Мелони се стреми да „извоюва водеща роля на Италия“ чрез преговорите за „висшите позиции“. От своя страна, Орбан желае неговата партия ФИДЕС да се присъедини към групата на Европейските консерватори и реформисти, в която е и партията на Мелони „Италиански братя“.