В четвъртък ще бъде облачно. Ще има валежи от сняг, главно в Югозападна България, а в североизточните райони предимно от дъжд. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 3° и 2°, в София около минус 2°, предаде БГНЕС.

Опасно време: Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи в четвъртък

Оранжев код е обявен за 4 области в Южна и Югозападна България заради силни снеговалежи – това са областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска и Смолянска. В Благоевградска област се очакват значителни валежи от сняг с образуване на снежна покривка до 10 cm, в източната част от областта - 20-25 cm. По-интензивни ще са снеговалежите след обяд и през нощта срещу петък.

В останалите три области се очакват до 30-35 см снежна покривка на места, особено в планинските части. По-интензивни ще са снеговалежите след обяд и през нощта срещу петък.

Европа все повече се затопля

Жълт код е обявен за 7 области в Западна и Северозападна България отново за снеговалежи. Там ще се натрупва снежна покривка до 10 cm. Усилване на снеговалежите привечер и през нощта срещу петък.

Хасково и Кърджали също са с жълт код, но за интензивни валежи предимно от дъжд.

Предимно облачна, но суха сряда

През нощта срещу петък валежите ще обхванат почти цялата страна, в западната половина ще вали сняг, а в източната – дъжд. Значителни ще са снеговалежите в Рило-Родопската област, а на отделни места в източната половина от страната ще има условия за поледици. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи, в София 1-2°.

В петък валежите ще продължат в цялата страна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм