Миналото лято беше най-горещото в Европа, която беше обхваната от горещини и суши, подхранващи смъртоносни горски пожари на континента.

Според базираната в Париж консултантска компания Callendar, градовете в Португалия, Испания, Франция и Италия, които обикновено са пощадени от горещините, са били с около 1,4 градуса по Целзий по-топли от средните летни температури за периода 1990-2020 г.

Аридея под вода от проливните валежи (видео и снимки)

Това повишение ги поставя на едно ниво с исторически типичните температури в градове на повече от 400 км на юг, показва анализът.

В Мадрид температурата е била сравнима с тази в Тисемсилт в Алжир (500 км на юг).

В Италия в градовете, разположени близо до Алпите, като Милано и Торино, температурите бяха по-високи от тези в Гърция. Във Франция Страсбург е имал температури, които обикновено се срещат в Сан Марино на средиземноморското крайбрежие.

„Вървим в грешна посока“: Рекордни температури на океаните от 2000 години насам

"Това, което показват тези сравнения, е степента на аномалията, която имахме през 2022 г., от една страна, и от друга - огромната работа, необходима за адаптирането на градовете към изменението на климата", заяви пред AFP главният изпълнителен директор на Callendar Тибо Лаконд.

Миналата година беше втората най-гореща година, регистрирана някога в Европа, която е най-бързо затоплящият се континент на планетата.

17 са вече жертвите на бурите в Калифорния

Лаконд заяви, че повишаването на температурите може да наложи преосмисляне на архитектурата на градовете, които са проектирани за умерен климат.

"Когато се сблъскате с толкова необичайни температури, не можете да превърнете Перпинян (във Франция) за една нощ в нещо като Атина", каза той.

"Цялата архитектура, цялото градоустройство, инфраструктурата, дори навиците на жителите трябва да бъдат преосмислени и променени".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм