Организацията на обединените нации отправи призив за отпускане на 1 милиард долара в помощ на жертвите на катастрофалното земетресение в Турция от миналата седмица, при което загинаха хиляди хора, а милиони други отчаяно се нуждаят от помощ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че средствата ще осигурят хуманитарна помощ за три месеца на 5,2 млн. души.

„Никога няма да ви забравим“: Спасиха 17-годишно момиче след 248 часа под руините в Турция

Парите ще "позволят на организациите за помощ бързо да увеличат мащаба на жизненоважната подкрепа", включително в областта на продоволствената сигурност, защитата, образованието, водата и подслона, добави той.

"Нуждите са огромни, хората страдат и нямаме време за губене", призова Гутериш.

"Призовавам международната общност да се активизира и да финансира изцяло тези критични усилия в отговор на едно от най-големите природни бедствия на нашето време."

Експерт по турска политика: Земетресението в Турция може да бетонира властта на Ердоган

Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер през нощта на 6 февруари отне живота на повече от 35 000 души в Югоизточна Турция, а още няколко хиляди души загубиха живота си от другата страна на границата в Сирия.

Според Анкара бедствието е засегнало пряко повече от 9 милиона души в Турция.

Народът на Турция е преживял "неописуема мъка", заяви координаторът на ООН за извънредна помощ Мартин Грифитс в отделно изявление, в което обяви спешния призив.

България изпраща 4,5 тона хуманитарна помощ за Сирия

"Трябва да застанем до тях в най-тъмния им час и да гарантираме, че ще получат подкрепата, от която се нуждаят", добави Грифитс, който оглавява Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

В изявлението на OCHA се казва, че стотици хиляди хора, включително малки деца и възрастни хора, нямат достъп до подслон, храна, вода, отоплителни уреди и медицински грижи при минусовите температури.

Тя добави, че около 47 000 сгради са разрушени или повредени в цяла Турция, а хиляди хора са потърсили убежище във временни приюти.

Силен трус в Хърватия

ООН доставя топла храна, хранителни продукти, палатки, топли зимни дрехи, одеяла, матраци, кухненски комплекти и медицински консумативи в засегнатите райони, заяви OCHA.

Във вторник ООН отправи апел за 397 млн. долара в помощ на жертвите на земетресението в Сирия.

По-рано Организацията на обединените нации предостави 50 млн. долара за усилията за оказване на помощ чрез централния си фонд за спешно реагиране.