Пациенти с онкологични заболявания са неглижирали състоянието си по време и след пандемията от COVID-19. На това се дължи и привидното намаляване на новорегистрираните случаи в Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков” във Варна.

Новорегистрираните пациенти през миналата година са 1 750, При мъжете със злокачествени новообразувания на кожата са 210 души, на простата – 126 и на дебелото черво – 85. При жените с карцином на млечна жлеза са 240 пациентки, със злокачествени новообразувания на кожата – 158, а на дебело черво – 80.

През 2022 г. в отделението по хирургия на здравното заведение са извършени 1 576 операции. В отделението по химиотерапия са лекувани 1 363 души, а извършените химиотерапевтични процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, а в отделението по гастроентерология са лекувани 1 607 болни. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти с онкологична диагноза, които вече са преминали лечение.

„Колкото и да се усъвършенстват методите за лечение на онкологичните заболявания, ключът към тяхното намаляване се крие в превенцията и профилактиката. Появата на оплаквания е много често късен симптом и белег за напреднало онкологично заболяване. Самолечението, без поставена точна диагноза на всяко едно заболяване, независимо дали е онкологично или не, винаги крие рискове за пациента и може да забави значително търсенето на адекватна медицинска помощ”, коментира управителят на болницата проф. д-р Георги Кобаков в навечерието на Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари.