Софийският апелативен съд пусна от ареста ареста Стефан Шикеров. Той е обвинен за палежа на полицейски бус в деня на протеста пред Националния стадион. 

Според прокуратурата в папките с доказателства има снимки от палежа. Няколко полицейски служители също са дали показания в тази посока. Държавното обвинение настоя, че има опасност младежът да извърши престъпление, ако е на свобода. До този извод прокуратурата стига на база характера на младежа. Макар и неосъждан, той представлява личност с висока степен на обществена опасност.

Магистратите решиха, че Шикеров може да бъде под домашен арест, но ще носи гривна за проследяване.

Според съда по този начин ще бъде осигурена възможността лицето, което е с чисто съдебно минало, да живее на адреса си и да се грижи за семейството си и малкото си дете. Шикеров ще може да напуска апартамента си само с разрешение на прокурор при необходимост.

Пак според мотивите на съда по този начин ще бъде преодоляна опасността той да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода.

И апелативните съдии се съгласиха, че има данни, които сочат съпричастност на Шикеров към палежа на буса на 16 ноември 2023 г. Все още се чакат експертизи, както и анализи на записи от камери в района.  

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм