Пернишкият районен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на 48-годишния Ивайло Георгиев от Перник, обвинен в сваляне и разпространение на видеофайлове с порнографско съдържание. Той бе арестуван при проведената преди дни специализирана полицейска акция срещу разпространение на детска порнография, съобщава БГНЕС.

Повдигнаха обвинения на задържаните 13 мъже за разпространение на детска порнография

При претърсване е иззет лаптоп на Георгиев с инсталирана програма, чрез която са били сваляни видеофайлове с порнографско съдържание, заяви прокурор Христофор Рачев. Конфискуван е и харддискът към компютъра. Назначена е частична експертиза. Очаква се заключение на вещите лица относно броя на файловете. Те са били достъпни за неограничен кръг адресати, посочи Рачев. Според прокуратурата престъплението е извършено за периода от 20 октомври до 18 ноември.

Мащабна акция на прокуратурата, има задържани за разпространение на порно с деца

Защитата на Георгиев заяви, че той е свалял материалите за собствени цели и не е съзнавал, че са достигнали до неограничен кръг потребители. Мъжът доброволно е предал всички предмети, приобщени като веществени доказателства. Направил е самопризнания, съдействал е на разследващите органи.

Наложената мярка може да бъде обжалвана в 3-дневен срок. 

Пилот и автомонтьор сред задържаните за разпространение на порно с деца (снимки)

Напомняме, че в цялата страна бе проведена мащабна акция. Над 20 адреса бяха претърсени, иззети са телефони, флашки и други магнитни носители на информация.

Арестуваните не са организирана престъпна група, а отделни хора, които са споделяли видеата чрез специален софтуер. Общото между тях е, че всички са мъже, някои от които дори са родители и са семейни, различават се по професиите си.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм