Трудно се правят средносрочни прогнози, за пореден път се убедихме, след като основните модели /GFS, ECMWF, ICON, GEM/ промениха своите предвиждания за прогнозираното застудяване в страната от неделя, 20 ноември.

Сега нещата изглеждат по-различно. По-топлото време продължава, като на изток дори ще бъде необичайно топло в следващите няколко дни, с температури дори над 15 градуса. Но и ще вали.

Прогнозирани максимални температури в Европа за следващите 10 дни   /ClimateReanalyzer

Серия средиземноморски циклони ще оказват влияние на времето над страната, но техният път ще е такъв, че България ще остава в топлите им сектори. Именно заради това и времето ще е по-топло от обичайното и предвиждания сняг в равнините няма да се състои.

В събота западно от страната ще преминава център на ниско налягане, възможни са слаби валежи от дъжд, главно над Северна България, мъглите още днес ще се разсеят, времето ще е топло за втората половина на ноември.

Задава се много дъжд, вероятно и сняг на север

В неделя от запад към страната ще се приближи нов циклон и следобед, в нощта срещу понеделник и в понеделник над страната времето ще се влоши, ще е облачно, мрачно, с валежи от дъжд. Само по най-високите планински части от сняг.

Температурите също остават сравнително високи, дори в района на София над 10 градуса, на изток с няколко градуса по-топло.

В средата на следващата седмица - сряда, четвъртък - нов голям средиземноморски циклон ще се придвижи към Балканите и нова порция валежи, вероятно само от дъжд, а в планините от сняг, ще паднат над страната. 

Рекордно силна буря опустошава Испания

С това ново влошаване на времето се очаква и да застудее, най-вече на север и по високите котловинни полета, като дневните температури ще се понижат до обичайните за края на ноември. 

Има въпросителна по отношение на валежите в този период, сега прогнозите са за дъжд в равнините, но е възможно, макар и малко вероятно, това да се промени.

Свлачища и наводнения убиха седем души във Венецуела

В перспектива до края на ноември и в началото на декември не се виждат повече валежи, тъй като над Балканите ще се установи по-високо атмосферно налягане, ще се увеличи възможността от сутрешни мъгли. Температурите ще останат по-високи от обичайните за този период на годината.

Изводите: В следващите десетина дни по-топло с валежи от дъжд до около 25 ноември, после по-сухо време. 

Кога ще падне първият сериозен сняг? Въпрос за милион долара! 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм