Искане да се облекчи процедурата по наемане на работници от трети страни отправи туристическият бранш. Това става ясно от писмо на организациите в сектора, в което се изтъква проблемът със сериозната липса на кадри, поради което се налага и процесът по наемане на хора от държави извън Европейския съюз да бъде улеснен. С наближаването на туристическия сезон браншът призовава за бързо приемане на вече внесени промени в Закона за чужденците в Република България, отнасящи се до удължаване на работните визи. Писмото е изпратено до председателя на НС и до председателите на парламентарните групи. Не става дума за смислови промени по философията на закона, а за такива, които облекчават процедурата по удължаване на визите от гледна точка на нейната логика, коментираха от Националния борд по туризъм.

Въпросът с удължаването на визите на работници от трети страни е бил подценен или напълно неглижиран от предишния министър на туризма и затова сега трябва да се търси спешно решение в последните дни от работата на парламента, обясни Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

"Например при изтичане на 9-ия месец да не се налагат те да напускат страната и отново да бъде задействана цялата процедура. Да бъде задействана по модела на многократните визи или друг тип документи, които по-лесно биват подновявани.Без да напускат страната тези работници да получат своето ново разрешение, особено когато работникът не е имал нарушения"
 

В туризма недостигът на кадри е драматичен и тази промяна е ключова – необходими са два пъти повече работници в сферата. Проблемът е още от времето на Ковид пандемията, когато хотелиерският и ресторантьорският бизнес бяха най-засегнати.

"Това доведе до несигурност особено при нискоквалифицирания персонал. Те се пренасочиха към други сфери, където заплащането е гарантирано."

Недостиг на кадри има в целия спектър на дейности, свързани с обслужването на туристическия бизнес, добави Полина Карастоянова. Тя уточни обаче, че има достатъчно кадри в управлението и мениджмънта на туризма. Проблем има при нискоквалифицираната работна ръка.